Vremea se schimbă radical, temperaturile scad cu 15 grade în România

De Jurnalul Național Actuale Meteo 119 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
După câteva zile cu temperaturi de vară în mai multe regiuni ale țării, ne vom confrunta cu un nou episod de iarnă, chiar la mijlocul lunii aprilie. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că vremea se schimbă radical, temperaturile scad cu 15 grade în România. Elena Mateescu, șef ANM, prognoza meteo pentru următoarele zile.

Se schimbă vremea în România

Ne așteaptă un final de săptămână cu schimbări radicale. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis că urmează scăderi bruște de temperatură, ploi abundente, descărcări electrice și vijelii.

În prognoza ANM, începând de marți seara, 16 aprilie, și până joi, 18 aprilie, ne vom confrunta cu un scurt episod de iarnă.

O masă de aer rece pătrunde treptat dinspre nord-vest. Răcirea accentuată se va resimți întâi Crișana și Maramureș, zona extinzându-se în următoarele zile.

Temperaturile scad cu 15 grade, de la o zi la alta

Schimbările vor fi uriașe, termometrele vor arăta și cu 15 grade Celsius mai puțin de la o zi la alta, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Astfel, ”Temperaturile scad cu 15 grade, doar pe Litoral vom avea peste 25 de grade Celsius. Vom avea precipitaţii bogate, chiar peste 40 de litri pe metrul pătrat.

De miercuri, la altitudini mai mari de 1500 m, este posibil să vorbim de precipitații care se pot transforma în lapoviță și ninsoare, având în vedere tiparul de vreme și schimbarea condițiilor meteorologice de la acest episod de vreme foarte călduroasă la un episod care va aduce temperaturi scăzute în următoarele zile, în mod deosebit în jumătatea nordică a țării”, a explicat directorul ANM, în exclusivitate la România TV.

 

ANM a emis cod galben

ANM a transmis că de marți, 16 aprilie, de la ora 14:00, până joi, 18 aprilie, ora 20:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest, ce se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.

Aşadar, „Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare”, se precizează pe site-ul ANM.

Până miercuri, 17 aprilie, ora 15:00, este în vigoare o alertă de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.”

 

Sursa – playtech.ro