4 mituri combătute despre construcția unei case în regie proprie

O casă în regie proprie pare o idee foarte avantajoasă atunci când vrei să îți construiești o locuință de la zero.

Majoritatea persoanelor ce optează pentru această variantă se gândesc că vor putea reduce costurile și vor putea controla 100% rapiditatea cu care se desfășoară construcția. Totodată, există și foarte multe temeri legate de independența totală și lipsa oricărui ghidaj.

În continuare vom discuta cele mai frecvent întâlnite mituri despre construcția unei case în regie proprie și le vom demonta pe fiecare. Astfel, în final, vei putea să faci o alegere informată și potrivită ție.

Mitul nr. 1 – Nu ai nevoie de nicio autorizație dacă îți construiești casa în regie proprie

Chiar dacă denumirea de „regie proprie” pare foarte permisivă și îți oferă impresia de libertate totală, lucrurile nu stau chiar astfel.

Pentru a ridica orice construcție, fie ea și în regie proprie, ai nevoie, în primul rând, de un certificat de urbanism. Acesta îți va oferi informații prețioase despre terenul tău și despre regulile pe care trebuie să le urmezi în materie de înălțime, dimensiuni și alte aspecte esențiale pentru o construcție sigură și rezistentă.

De asemenea, vei avea nevoie și de un proiect tehnic, o autorizație de construcție, plus avize specifice, pe care va trebui să le obții de la autoritățile competente.

Așadar, înainte de a începe proiectul, alocă minimum o lună de zile pentru solicitarea, întocmirea și obținerea documentelor obligatorii.

Mitul nr. 2 – Nu este nevoie să fii profesionist pentru a începe un astfel de proiect

Chiar dacă ai mai lucrat pe șantier, în cadrul unor lucrări de mici dimensiuni, nu trebuie să subestimezi procesul de construcție a unei case. În fond, este vorba despre un spațiu în care tu și cei dragi veți locui. Prin urmare, vei dori să te asiguri că noua locuință este 100% sigură și rezistentă în fața potențialelor pericole.

Înainte de a lua decizia construirii unei case în regie proprie, evaluează-ți competențele și reține că da, este nevoie să te pricepi foarte bine în domeniu, dacă vrei ca proiectul tău să fie finalizat cu succes.

De asemenea, asigură-te și că persoanele ce te vor ajuta să pui în practică proiectul au experiența necesară. Teoria poate fi foarte diferită de practică, mai ales într-un domeniu atât de complex precum construcțiile.

Mitul nr. 3 – Firmele de execuție propun materiale mult prea costisitoare. O casă în regie proprie îți permite să alegi ce materiale dorești

Deși este adevărat că, atunci când îți construiești singur casa, ai libertatea de a alege absolut orice materiale dorești, acest lucru nu este neapărat un avantaj. De cele mai multe ori, casele în regie proprie sfârșesc prin a fi construite cu cea mai ieftină materie primă.

Cea mai bună soluție este să faci un calcul riguros și să selectezi materiale de calitate. Nu este nevoie să apelezi la cele mai costisitoare produse, însă trebuie neapărat să cumperi materiale certificate și rezistente.

Dacă optezi pentru o construcție în regie proprie, cumpără materiale și adezivi de la Mathaus.ro, pentru a te asigura că noua ta locuință va fi durabilă și sigură. Orice ar fi, nu face compromisuri, căci acestea te vor putea costa scump ulterior!

Mitul nr. 4 – O casă în regie proprie costă mai puțin decât una construită cu ajutorul unei firme specializate

Aceasta este, probabil, cea mai frecvent întâlnită capcană. Majoritatea persoanelor ce aleg varianta de regie proprie, crezând că vor salva costuri semnificative, descoperă, mai devreme sau mai târziu, că bugetul investit este asemănător sau chiar mai mare.

Firmele de execuție obțin materialele la un preț mult mai mic, cumpărându-le en gros, în timp ce tu vei fi nevoit să le achiziționezi la prețul pieței. În plus, chiar dacă persoanele ce vor compune echipa de șantier vor fi prieteni sau rude, nimeni nu va putea lucra gratuit, timp de luni întregi, la un proiect ce implică eforturi substanțiale.

Așadar, ia în calcul toate aceste aspecte și informează-te temeinic înainte de a începe orice proiect de construcție în regie proprie. Pune în balanță avantajele și dezavantajele, apoi setează-ți ca scop obținerea unei case sigure, rezistente și conforme tuturor normelor impuse de autorități!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata