Care este cuvântul anului 2023, ales de Cambridge Dictionary?

De Jurnalul Național Actuale Educaţie 66 citiri
5 min citire
Așa cum în fiecare an sunt alese evenimente, sau personalități, așa este ales și cuvântul anului, iar cei de la Cambridge Dictionary au anunțat că a fost ales cuvântul anului 2023.

Cambridge Dictionary a fost ales cuvântul anului 2023

Așa cum s-a întâmplat în fiecare an, celebrul ”Cambridge Dictionary” a decis să aleagă și pentru anul 2023 cuvântul determinant, ceea ce au și făcut.

Concret, Dicționarul Cambridge a numit „Halucinație” cuvântul anului și se pare că au nimerit-o. Acesta ar putea fi cuvântul deceniului, nu doar al ultimelor douăsprezece luni.

”Halucinație” este cuvântul anului 2023

Alegerea acestui cuvânt are la bază o motivație, din nefericire, extrem de clară, și anume că lumea a devenit atât de ciudată în ultima vreme, încât termenul de halucinații pare mai real ca oricând. Decizia Cambridge vine după ce dicționarul Collins și-a desemnat cuvântul anului ”AI”.

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic

Desigur, Dicționarul Cambridge a avut un motiv destul de bun pentru a alege cuvântul ”halucinație”. În anunțul său, organizația literară a explicat că zvonul din jurul inteligenței artificiale, și tendința tehnologiei de a ”halucina” sau de a inventa lucruri prin erori algoritmice, a fost motivul pentru care a ales cuvântul ca fiind câștigătorul din acest an:

În opinia lor, ”Echipa Dicționarului Cambridge a ales „halucinate” (halucinație) drept Cuvântul Anului 2023, deoarece a recunoscut că noul sens ajunge la miezul motivelor pentru care oamenii vorbesc despre inteligența artificială.

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic, dar cu toții încă învățăm cum să interacționăm cu el în siguranță și în mod eficient, acest lucru înseamnă să fim conștienți atât de potențialele sale puncte forte, cât și de slăbiciunile sale actuale.”, este explicația de cercetători.

În afirmaţiile sale,  Henry Shevlin, un etician în domeniul inteligenței artificiale de la Universitatea din Cambridge, a declarat că este frapant faptul că, în loc să aleagă un termen specific calculatoarelor, cum ar fi ”glitches” sau ”bugs” pentru a descrie greșelile pe care le fac LLM-urile, echipa dicționarului a decis să folosească un ”verb psihologic viu”.

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!

Inteligența artificială generativă este un instrument puternic

El a spus că acest lucru se poate datora faptului că ”este atât de ușor să antropomorfizăm aceste sisteme, tratându-le ca și cum ar avea o minte proprie”.

Mai mult, Shevlin a mai spus că anul acesta va fi probabil punctul culminant al îngrijorărilor legate de halucinațiile AI, deoarece companiile fac eforturi pentru a reduce frecvența greșelilor prin utilizarea feedback-ului uman, utilizatorii învață ce tipuri de sarcini să le încredințeze LLM-urilor, iar modelele devin din ce în ce mai specializate.

Există mai multe motive pentru cuvântul anului 2023

În afară de motivația enunțată anterior, se pare că în spatele acestei decizii de a alege halucinație ca fiind cuvântul anului 2023 mai stau și altele, iar toate s-au întâmplat sau se întâmplă acum, în aceste zile.

Dar, principalul motiv, conform celebrului dicționar, este inteligența artificială, printre care se numără modelul de limbaj mare (sau LLM), inteligența artificială generativă (sau GenAI) și GPT (o abreviere de la Generative Pre-trained Transformer).

Astfel, ”Halucinațiile AI ne reamintesc că oamenii trebuie să își aducă în continuare abilitățile de gândire critică la utilizarea acestor instrumente. Modelele lingvistice mari sunt la fel de fiabile ca și informațiile din care învață algoritmii lor.

Expertiza umană este, fără îndoială, mai importantă ca niciodată, pentru a crea informațiile autorizate și actualizate pe baza cărora pot fi antrenate LLM-urile.”, a continuat postarea.

A fost ales cuvântul anului 2023 de Cambridge Dictionary și nu o să îți vină să crezi care e. Da, ai citit bine!Oamenii trebuie să își aducă în continuare abilitățile de gândire critică

În concluzie, pentru o și mai bună justificare în alegerea termenului ca fiind cuvântul anului 2023, Cambridge Dictionary oferă două exemple de utilizare a cuvântului ”halucina” în ceea ce privește AI:

-”LLM-urile sunt renumite pentru halucinații – generând răspunsuri complet false, adesea susținute de citate fictive” și

-”Cea mai recentă versiune a chatbot-ului este mult îmbunătățită, dar tot va halucina fapte”.

Sursa – playtech.ro