Care este fructul care are enzimele care uşurează digestia?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 220 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Un fruct extrem de gustos ne ajută să avem o digestie bună după mesele îmbelşugate de Crăciun, mai ales în cazul românilor care au ţinut post.

Revenirea la o alimentaţie normală după perioada postului trebuie să se facă atent, respectând câţiva paşi esenţiali, pentru a nu risca altfel să ajungem la spital.

Cel care ne poate ajuta în acest caz este un simplu fruct care are numeroase beneficii şi ne ajută la ameliorarea simptomelor gastrointestinale, spun medicii.

Fructul care ne poate salva de la disconfortul digestiv în aceste zile este ananasul. Singura condiţie este ca el să fie proaspăt, şi nu din conservă, unde poate avea zahăr. În acest caz, fructul de ananas nu mai este eficient pentru a ne ajuta la o digestie bună.

În recomandările sale, „În primul rând, moderația ar trebui să fie cheia acestor sărbători. E vorba despre divinitate, și nu despre felul de a mânca sau a avea, pentru că în caz contrar să știți că ne vom vedea chiar din ziua de Crăciun.

Eu sunt de gardă la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu. Dar poate totuși încercați să petreceți în familie, iar pentru asta încercați să nu reluați alimentația brusc, mai ales cei care ați postit.

Așteptați măcar până dimineața, nu mâncaţi gras din noapte şi încercați să introduceți alimentele treptat.

După această perioadă de post, n-ar fi rău să începem cu o salată de crudități, cu brânzeturi și cu puțină carne de pui, legume la grătar, până începem să luăm carnea aceea grasă de porc sau alimentele concentrate.

Și, atenție, la o singură masă aveți voie un singur aliment concentrat, iar prin concentrat înțelegem tot ce nu este legumă sau fruct şi nu ar fi rău să mai facem și câte o pauză așa, măcar între mese, câte 30 minute, în așa fel încât să facilităm digestia.

Secretul este și să folosim o felie de ananas proaspăt, nu din conservă, pentru că enzimele conținute acolo pot facilita digestia.

Beți cu capul, și cu stomacul. Să știți că în fiecare an alcoolemiile sunt o constantă a sărbătorilor. Nu faceţi nici combinațiile acelea de carne grasă cu alcool, care duc adesea la gastrite, hemoragii digestive, ulcere, pancreatite.

Dacă aveți afecțiuni metabolice sau dacă aveți afecțiuni cardiovasculare, atenție la respectarea regimului dietetic recomandat de medicul dvs, pentru că multe dintre acestea pot decompensa.

Şi fiți mai ales atenţi la acele dureri precordiale cu caracter de gheară care iradiază umărul stâng sau în brațul stâng sau în spate, pentru că poate fi vorba despre infarct miocardic acut.

Dacă durerile sunt în epigastru, de multe ori puse pe seama unui exces alimentar sau etanolic, s-ar putea să fie vorba de un infarct miocardic inferior, așa că nu temporizați prezentarea la spital.

În plus, este iar o caracteristică a acestor sărbători: se renunță la medicația cronică doar pentru a putea mânca sau a bea, ceea ce este evident o atitudine care nu duce decât la complicații, la decompensările afecțiunilor de bază şi se pot finaliza într-un serviciu de urgență.

Deci, moderație şi echilibru. Un singur aliment concentrat la o singură masă. Excesul caloric vă poate crea probleme indiferent de tipul de aliment consumat.

Așa că încercați să faceți și o pauză între noi, să încercați să faceți și puțină mișcare, chiar sub forma unor simple plimbări.

Cât despre alcool, aici tot cumpătarea și echilibrul este cheia. Un vechi proverb românesc spune să bei cu capul, și nu cu stomacul.

Așa că a consuma alcool în cantități moderate și evident, ținând cont de afecțiunea de bază, este o secretul de a nu ajunge la spital, pentru că altfel, mai ales din experiența anilor trecuţi, patologia aceasta de Crăciun începe să se modifice.

Nu mai este vorba doar despre excesele alimentare și patologie digestivă, ci este vorba despre patologia etilico-traumatică şi nu vreau să vă spun câte accidente rutiere, accidente casnice sau agresiuni, chiar domestice apar”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro