Care sunt riscurile educaţiei online în rândul fetelor

Foto: gazetedenord- vest.ro
0

Accesul limitat la educaţia online, in comunităţile vulnerabile, si nu numai, expune fetele unor riscuri crescute: căsătoriile timpurii, abuzurile şi naşterile adolescentine.

Peste 2,5 milioane de fete sunt în risc de căsătorie forţată până în 2025, din cauza pandemiei – cea mai mare creştere a ratei căsătoriilor cu minori din ultimii 25 de ani, arată o analiză a Organizaţiei Salvaţi Copiii.

O altă creştere cu un milion a numărului de fete expuse riscului de a rămâne însărcinate doar anul acesta – naşterea ajungând să fie principala cauză de deces în rândul tinerilor de 15-19 ani.

Iar închiderea şcolilor din cauza pandemiei de COVID-19 a întrerupt educaţia pentru 1,6 miliarde de copii şi a expus fetele unor riscuri crescute: exploatarea, căsătoriile timpurii şi sarcinile adolescentine. Numai anul trecut, 7.977 de minore (17 ani inclusiv) au devenit mame în România, 700 dintre ele aducând pe lume un copil înainte de a împlini 15 ani. Mai mult, 1.330 de fete minore aveau mai mult de un copil înainte de vârsta de 18 ani, 24 dintre ele, înainte de a împlini chiar 15 ani.

Studiul realizat de Salvaţi Copiii România, anul trecut, arată că 30% dintre mamele minore au mai mult de un copil, ceea ce le pune în situaţii de vulnerabilitate socială: neparticiparea şcolară şi abandonul şcolar, serviciile medicale precare, expunerea la agresiune şi exploatare.

În contextul dat, Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România a avertizat asupra agravării acestor riscuri în contextual pandemiei:

“Participarea şcolară redusă pentru fetele din comunităţi vulnerabile, unde nu au tablete şi conexiune la internet, precum şi accesul limitat la servicii medicale şi sociale în perioada pandemiei de COVID-19 au consecinţe dramatice asupra siguranţei sociale a fetelor. Fenomenul mamelor minore, o problemă structurală a României, va fi agravat pe acest fond de criză socială, când tocmai cei mai vulnerabili trebuie protejaţi”.

Dar şi la nivel global, se estimează o creştere cu 500.000 a numărului de fete care riscă să fie forţate să se căsătorească şi se preconizează că un milion în plus vor rămâne însărcinate în 2020, ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, arată o nouă analiză internaţională a Save the Children – o creştere anuală de patru, respectiv trei procente.

Actuala creşterea se adaugă estimărilor anterioare cu privire la căsătoriiile cu minori, care anticipau deja că 12 milioane de fete vor fi obligate să se căsătorească anul acesta.

În ceea ce priveşte această creştere, chiar dacă aceasta este o estimare moderată, ea marchează o creştere semnificativă a ratei căsătoriilor infantile, urmată de o creştere aşteptată a sarcinilor adolescentine şi a abandonului şcolar. Creşterea urmează să inverseze 25 de ani de progres în domeniu, ani în care s-a văzut scăderea ratei căsătoriilor cu minori.

Astfel, până la 2,5 milioane de fete în plus se aşteaptă să fie forţate să se căsătorească în următorii cinci ani. Împreună cu cele 58,4 milioane de căsătorii cu minori care au loc în medie la fiecare cinci ani, aceasta duce la o cifră sumbră de 61 milioane de căsătorii forţate până în 2025.

Pe plan mondial, fetele din Asia de Sud sunt afectate în mod disproporţionat de riscul creşterii căsătoriilor cu minori în acest an (191.000), urmate de Africa de Vest şi Centrală (90.000) şi America Latină şi Caraibe (73.400). Se aşteaptă ca această practică să crească şi în Asia de Est şi Pacific (61.000), Europa şi Asia Centrală (37.200), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (14.400).

În prezent, riscul de sarcină adolescentină în 2020 este cel mai mare pentru fetele din Africa de Est şi de Sud (282.000), urmate de Africa de Vest şi Centrală (260.000) şi de America Latină şi Caraibe (181.000).

În noul său raport “Situaţia Fetelor la nivel Global în 2020: COVID-19 şi progresul în pericol”, Salvaţi Copiii a analizat impactul COVID-19 asupra egalităţii de gen, dezvăluind efectele sale devastatoare.

“Pandemia înseamnă că mai multe familii sunt împinse spre sărăcie, forţând astfel multe fete să lucreze pentru a-şi întreţine familiile, să rămână fără alimente, să devină principalii îngrijitori pentru membrii bolnavi ai familiei şi să renunţe la şcoală – şi au cu mult mai puţine şanse decât băieţii să scape de această situaţie”, a spus Inger Ashing, CEO al Save the Children International.

“Un risc din ce în ce mai mare de violenţă şi exploatare sexuală, combinat cu creşterea insecurităţii alimentare şi a celei economice – în special în situaţii de urgenţă umanitară – înseamnă, de asemenea, că mulţi părinţi simt că au puţină alternative decât să-şi forţeze fetele să se căsătorească cu bărbaţi adeseori mult mai în vârstă. Aceste căsătorii încalcă drepturile fetelor şi le lasă un risc crescut de depresie, de a fi victime ale violenţei pe tot parcursul vieţii, de dizabilităţi şi chiar de moarte – inclusiv legate de naşteri, având în vedere că trupurile lor, pur şi simplu, nu sunt pregătite să dea naştere.”

În raportul organizaţiei Salvaţi Copiii, se mai arată că:
– 78,6 milioane de căsătorii cu minori au fost prevenite în ultimii 25 de ani, însă, chiar şi înainte de coronavirus, progresele pentru a pune capăt acestei practici au încetinit.

– Deşi datele sunt limitate, fetele afectate de crizele umanitare – cum ar fi războaie, inundaţii, secete, cutremure sau epidemii – se confruntă cu cele mai mari riscuri ale căsătoriei infantile. Nouă dintre cele zece ţări cu cele mai mari rate de căsătorie infantilă sunt state cu astfel de probleme.

– Închiderea şcolii din cauza COVID-19 a întrerupt educaţia pentru 1,6 miliarde de copii, iar experienţa din timpul epidemiei de Ebola ne sugerează că multe fete nu se vor întoarce niciodată la şcoală, din cauza presiunii crescânde la locul de muncă, a riscului căsătoriei copiilor, a interdicţiilor asupra fetelor gravide care frecventează şcoala şi vor pierde contactul cu educaţia.
Riscurile sunt mari, mai ales pentru pentru fetele fără opţiuni de învăţare la distanţă.

– Violenţa de gen a fost o pandemie apărută cu mult înainte de apariţia COVID-19, estimându-se că una din 10 fete la nivel global a fost victimă a violului sau altor violenţe sexuale din partea unui actual sau fost iubit sau soţ. Coronavirusul a dus acum la o creştere a numărului de cazuri rapoarte de violenţă bazată pe gen în întreaga lume.

– ONU se aşteaptă la două milioane de cazuri suplimentare de mutilare genitală feminină (MGF) în următorii 10 ani, ca urmare a pandemiei, situaţie care afectează mai ales fetele cu vârste sub 14 ani.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata