Cât de importantă este vaccinarea copiilor. Ce spun specialiștii

32

Având în vedere pandemia de coronavirus pe care o trăim cu toții, mulți părinți s-au hotărât să amâne vaccinarea copiilor împotriva bolilor copilăriei care sunt la fel de periculoase dar și de contagioase precum SARS-CoV-2. De asemenea, sunt și unii părinți care refuză în mod clar vaccinarea indiferent de condiții, nu doar în pandemie. Medicii trag un semnal de alarmă în această direcție și spun că prevenția bolilor copilăriei, cum este varicela, prin vaccinare, este foarte importantă pentru sănătatea copiilor.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a dezvăluit în cadrul unei postări pe rețelele de socializare cât este de periculoasă una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei și anume, varicela.

„Varicela. Aparent o boală minoră pe care am avut-o cu toți în copilărie… Un moft… Datele despre varicelă nici nu se compară cu multitudinea de informații despre SARS-CoV-2! Nu minimalizez cu nimic severitatea Pandemiei COVID dar vreau să vă sensibilizez și asupra altor boli contagioase, care nu au dispărut, pur și simplu. Varicela pare ceva banal, în accepțiunea unor părinți, cărora vaccinurile li se par inutile și dăunătoare. Și, din pacate, nici cei care cred in importanța prevenției bolilor contagioase nu mai vorbesc recent despre altceva decât despre noul coronavirus”, a explicat dr. Craiu în postarea sa.

După aceea, a continuat, folosind cifre exacte și a explicat care sunt pericolele la care sunt expuși copiii care nu sunt vaccinați.

„Sunt 32.000 de cazuri de varicelă au fost raportate oficial, conform Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din România.

Eiii și?!? Niște bube pe corp! Nu este chiar așa! Varicela este una dintre cele mai contagioase boli umane, fiind numită popular „vărsat de vânt” pentru a sugera că se transmite pe calea aerului cu mare ușurință. 8 din 10 copii susceptibili vor face boala în urma unei intâlniri accidentale, de câteva zeci de secunde sau minute, cu un bolnav.  Acest virus „sălbatic” poate să persiste în ganglionii spinali, ai nervilor noștri intercostali, foarte multă vreme după vindecare, uneori zeci de ani, apoi reactivându-se, la adolescență sau la maturitate, sub forma unei maladii extrem de neplăcute : zona-zooster.

Cui i se pare un risc acceptabil să faci varicelă („doar niște bube”) si apoi zona-zooster („alte bube”) ii transmit că durerile din nevralgia zoosteriană au fost denumite popular „Focul Sfântului Anton” – cel ars pe rug. Căci doare cumplit, ca o arsură. Mai rău decât o durere de dinți, să spunem. Pot confirma din experieță familială’, a continuat medicul.

Dr. Mihai Craiu a mai susținut că, deși vaccinul împotriva varicelei există de 25 de ani, nu poate să își explice numărul alarmant de îmbolnăviri din ultimii ani.

„De 25 de ani există vaccin pentru prevenția varicelei. El este disponibil si in România. De aceea nu înțeleg de ce există peste 30.000 cazuri anual – in 2017 au fost 33.651 iar in 2016 au fost 40.935 cazuri. Incidenta practic este nemodificată din 2012 incoace, conform CNSCBT, fiind peste 200 cazuri raportate la 100.000 locuitori, în România. Varicela există acum si aici, produce suferință sau chiar leziuni cerebrale și generează zona-zooster. Si va rămâne printre noi și după ce trece pandemia indusă de SARS-CoV-2”, a concluzionat medicul pediatru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata