Ce este Kinetoterapia si Gimnastica Respiratorie?

Cei mai multi dintre noi, dupa o gripa sau o raceala puternica, ne recuperam fizic singuri si respiratia devine din nou eficienta in timp scurt. Dar daca am fost imobilizati la pat (fracturi, interventii chirurgicale, etc) sau a fost o afectare mai grava respiratorie, situatia se complica.
In acest caz, recuperarea include kinetoterapie si gimnastica respiratorie, avand tehnici medicale eficiente si cu rezultate excelent, inclusiv pentru o pneumonie severa sau determinata de noul coronavirus.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia este terapia prin miscare ce utilizeaza exercitii fizice pentru a preveni, a trata si recupera multe afectiuni. Prin aceste exercitii creste rezistenta fizica si mobilitatea si se poate reduce o limitare de forta sau de miscare.

Parte importanta din programele moderne de recuperare medicala, kinetoterapia este un ansamblu de metode medicale bazate pe miscare aplicat cu succes in foarte multe situatii.
De programele de kinetoterapie si experienta specialistilor fizioterapeuti, asa cum sunt si cei din echipa Fiziolife Medica, ne dorim sa stii ca au beneficiat sute de pacienti: de la corectarea pozitiei corpului sau a mersului, recapatarea echilibrului, pana la ameliorarea unui deficit de mobilitate, de tonus muscular.
Patologii variate au ajuns la cabinet pentru recuperare dupa accidente, traumatisme, imobilizari prelungite cu aparat gipsat sau la pat, afectiuni respiratorii, neurologice, etc. Pe scurt, cunoscuta si ca gimnastica de recuperare sau gimnastica medicala

De exemplu, la afectiuni ale aparatulului locomotor – kinetoterapia este una din cele mai eficiente metode prin care se recupereaza mobilitatea, forta musculara, functionalitatea membrelor, a segmentului de corp afectat de un traumatism, fractura, entorsa, luxatie, etc. Un genunchi cu ligamente sau menisc suprasolicitate la fotbal sau unul suparat pentru ca a fost dus la ascensiuni (si indoor) fara incalzire, se poate recupera mai repede prin tehnici de kinetoterapie combinate cu electroterapie, kinesiotaping si masaj.

– Coloana vertebrala, la randul ei, poate fi ajutata cu exercitii de kinetoterapie personalizate sa scape de dureri, sa se mentina intr-o pozitie cat mai corecta si sa fie capabila sa sustina bine intregul corp pe durata oricarei miscari, deplasare, activitate efectuata – tanar sau mai in varsta, pana si ridicarea unei greutati (alimente, bax cu sticle de apa, colet… nepot) sau asezarea in scaunul soferului pot pune uneori probleme. Astfel de afectiuni pot avea rasunet si asupra plamanilor si musculaturii respiratorii, de aceea se recomanda asocierea kinetoterapiei cu gimnastica respiratorie (asa cum sunt scoliozele, cifozele, etc).

Odata cu declansarea pandemiei cu noul coronavirus notiunea de reabilitare sau recuperare pulmonara a iesit in prim plan. Dar cu mult inainte era o terapie medicala standard, utilizata pentru a reface functionalitatea pulmonara cat mai mult posibil cu ajutorul unor combinatii de antrenament, exercitii, educatie, tehnici de kinetoterapie respiratorie si toracica, plus suport psihologic. Si asta nu e tot, este folosita si pentru cei care s-au lasat de fumat, pentru persoane sanatoase dar nu foarte active, insarcinate si tinere mamici, copii, varstnici si, important, pentru sportivi!

Beneficiarii principali sunt insa pacientii cu boli respiratorii cronice sau care trebuie sa se recupereze dupa o afectare pulmonara acuta si severa. Ei prezinta deficite pe care exercitiile de kinetoterapie pentru tot corpul plus tehnicile de gimnastica respiratorie, oxigenoterapia si educatia specifica ii ajuta sa obtina o calitate imbunatatita a vietii si o nevoie mai mica de a apela la serviciile medicale.

De ce ai avea nevoie ambele, kinetoterapie si gimnastica respiratorie?

Kinetoterapia, prin exercitii specifice (efectuate simplu, liber, sau cu ajutorul unor instrumente, aparate) ajuta in mod armonios tot corpul, punand accent, desigur, pe zonele cu deficit, uneori mai multe deodata. Gimnastica respiratorie sau kinetoterapia respiratorie intervine specializat pe imbunatatirea respiratiei, pe antrenarea muschilor respiratori toracici si abdominali.

Stiim poate pe propria piele ca, in afectiuni de tip locomotor, neurologic, sau cum s-ar spune “la pat”, apare in scurt timp si scaderea tonusului si fortei musculare. Odata cu aceste manifestari, respiratia devine si ea mai “rezervata”, cu amplitudinea mai mica. Rezultat: scade intr-o anumita masura oxigenarea, nu periculos ci comparabil poate cu starea de “stand by”, dar ai nevoie totusi de mai mult oxigen pentru procesele de vindecare si asa intervine gimnastica respiratorie. Daca sufera predominanat aparatul respirator vrem sa evitam sechelele. Asa se intampla in gripe severe sau pneumonii cu complicatii cand afectarea tesutului pulmonar si functionarea pot fi importante. Iar sechelele – fibrozari, portiuni care nu mai ajuta eficient la schimburile respiratorii, muschi respiratori slabiti – trebuie combatute inca de la primele semne, pe cat posibil. E multa munca in echipa, adica pacient-fizioterapeut, dar merita si kinetoterapia ajuta foarte mult!

Odata ce ajungi la cabinet cu recomandarea, trecem indata la o evaluare a starii generale a corpului, la anamneza complete, detaliem ce s-a intamplat si cum te simti. Specialistii din echipa Fiziolife Medica, absolventi ai Facultatii si Masterului de profil, pun la punct apoi impreuna cu tine un program personalizat si iti explica in detaliu fiecare exercitiu si tehnica de kinetoterapie. Asadar, tratam, ajutam, educam si, pastrand mereu legatura, speram sa devenim si buni prieteni ai pacientilor nostri!

Dar care sunt rolurile gimnasticii respiratorii:

– Cresterea capacitatii respiratorii urmata de oxigenarea eficienta a tesuturilor

– Prevenirea disfunctiei ventilatorii

– Scaderea durerilor asociate

– Scaderea contracturii muschilor inspiratori

– Cresterea flexibilitatii articulatiilor raspunzatoare de procesul respirator: articulatiile sterno-costale, costo-vertebrale, sterno-claviculare, etc

– Permeabilizarea eficienta a cailor respiratorii

– Prevenirea complicatiilor bolilor respiratorii

– Antrenamentul la efort

– Eliminarea secretiilor bronsice

In ce patologii se recomanda Kinetoteraoia?

– Bolile cronice respiratorii

– Bronsita cronica obstructive (BPOC)

– Astm

– Emfizem pulmonar

·- Mucoviscidoza (fibroza chistica)

– Sechele post pneumonii severe (acum si pneumonia din infectia COVID-19 care produce multe tulburari la nivel pulmonar)

– Sechele post TBC sau interventii chirurgicale la nivel toracic

– Deformari ale cutiei toracice

Gimnastica respiratorie este necesara atat in recuperarea dupa afectiuni respiratorii cat si dupa o interventie chirurgicala la orice nivel, dupa imobilizarea indelungata la pat, dupa AVC, infarct, coma, dupa sarcina, etc. – si completeaza foarte bine kinetoterapia dedicata acelei patologii. Exercitii de respiratie, drenaj bronsic, tuse controlata, imbuntatirea ritmului respiratiei – toate fac parte din programul ce incepe treptat, de la simplu la mai complicat, de la succesiune inspir-expir simpla si controlata si pana la utilizarea unor dispozitive ajutatoare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata