Cele mai împortante recomandări pentru guvernele lumii sunt: Redeschiderea şcolilor şi reimaginarea educaţiei

0 30

În perioada  9-11 noiembrie s-a desfăşurat Forumul Global al Femeilor Lideri, de la Reykjavik, unde femeile lideri din lumea întreagă au solicitat redeschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă, astfel a declarat joi, deputatul UDMR Biró Rozália, participantă la lucrările acestui forum desfăşurat online.

„Din numeroasele şi complexele teme ale forumului, cunoscut ca ‘Davosul femeilor’, un subiect extrem de important în aceste condiţii pandemice a fost educaţia. Aceasta este un drept care permite exercitarea tuturor celorlalte drepturi ale omului. Este baza tuturor drepturilor. Recomandările forumului către guverne sunt următoarele: stopaţi transmisia virusului şi planificaţi măsuri pentru redeschiderea sistemului şcolar, asigurând condiţiile de maximă siguranţă sanitară; protejaţi finanţarea coordonată a educaţiei; construiţi sisteme de educaţie rezilientă pentru o dezvoltare echitabilă şi durabilă”, a declarat, în conferinţă de presă, deputatul UDMR.

Aceasta a continuat că va trebui elaborată o viziune pe termen mediu şi lung, cu o conducere coordonată a procesului educaţional şi consultarea şi cooperarea tuturor actorilor societăţii care participă la proces, precum şi reimaginarea educaţiei şi accelerarea schimbărilor în procesul didactic şi de învăţare.

„Suntem conştienţi că schimbarea este posibilă şi suntem conştienţi şi de faptul că reformarea sistemului educaţional este necesară. Va trebui să identificăm noi soluţii în abordarea crizei din educaţie şi realizarea unui set de măsuri de implementare pentru diminuarea pierderilor de învăţare prin încercarea de a recupera toate cele pierdute. Va trebui pus un accent deosebit pe abandonul şcolar şi să găsim modalităţi de cointeresare în pregătiri educaţionale, respectiv să găsim programe de angajare în urma unor studii, să susţinem pregătirile profesionale, să asigurăm pregătirile didactice ale profesorilor”, a spus Biro.

În plus deputatul UDMR a prezentat, în conferinţă de presă, şi poziţia Uniunii, depusă în scris, online, la lucrările forumului, pentru a apărea, eventual, în indexul acestui eveniment, ce va fi publicat la începutul anului viitor.

„Procesul educaţional trebuie reluat, cel puţin în grădiniţe, şcoala elementară şi gimnazială. Considerăm că a fost o greşeală a Guvernului, nejustificată, luându-se decizia închiderii tuturor şcolilor şi claselor. Vedem practica europeană şi considerăm că trebuie să acţionăm foarte hotărât şi foarte rapid la asigurarea condiţiilor de siguranţă sanitară în şcoli şi de a găsi modalităţile prin care să deschidem şcolile. Considerăm că elevii în şcoală învaţă într-un mediu sigur şi că personalul didactic respectă normele de igienă şi de distanţare. Atât pentru copii, cât şi pentru profesori, dar şi pentru familiile copiilor, modalitatea cea mai bună de a continua procesul educaţional este de a deschide şcolile”, a declarat Biro Rozalia.

Actuala pandemie COVID-19 a afectat în jur de 1,6 miliarde de cursanţi în mai mult de 190 de ţări pe toate continentele, închiderea şcolilor şi a altor spaţii de învăţare a afectat 94% din populaţia studenţească din lume, educaţia a suferit în 99% din ţările cu venituri mici şi mijlocii, a precizat Biro Rozalia.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata