Certificatul verde se cere atât celor care lucrează la stat, dar și celor care sunt la privat

De Jurnalul Național Companii Sănătate 236 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Angajații care nu vor respecta măsura care tocmai a fost stabilită de cei de la PNL și PSD, vor primii amenzi. Vestea este cruntă și îi vizează atât pe bugetari cât și pe cei din mediul privat. Au 45 de zile să se decidă dacă vor să facă pasul decisiv. În caz contrar, ar putea chiar să fie suspendați.

Este vorba de certificatul verde la locul de muncă, iar angajații nevaccinați anti-Covid de la stat sau privat vor primi teste rapide gratuite timp de o lună și jumătate. După expirarea acestui termen, vor fi nevoiți să-și plătească singuri testarea, dacă nu se vaccinează.

 Angajații din România au 45 de zile să se decidă

Este decizia luată de PSD și PNL în cadrul negocierilor pentru legea certificatului verde, purtate în Parlament de mai multe zile. Liberalii au cerut ca angajaţii depistați pozitivi la testele antigen, plătite de stat, să-și plătească singuri tratamentul și spitalizarea. Ei au venit cu exemplul Singapore, unde acest lucru se petrece deja. Celelalte partide s-au împotrivit unei astfel de măsuri, deși în ultimul bilanț COVID s-a arătat că încă 397 de persoane au murit din cauza Covid-19.

În final, toți decidenții politici au decis ca angajații nevaccinati să aibă testele rapide achitate de stat pentru o perioadă de 45 de zile. După această perioadă, și le vor plăti singuri. Totuși, chiar dacă la această concluzie s-a ajuns marți, în urma negocierilor pentru legea certificatului verde, dezbaterile nu s-au terminat.

 Amenzile ajung la 100.000 de lei

Măsura ar urma să vizeze toți angajații, indiferent că lucrează în mediul privat sau sunt bugetari. Cei care nu respectă legea certificatului verde la locul de muncă sunt vizați de amenzi uriașe. Sancțiuni dure se vor aplica și în cazul angajatorilor. Angajații care nu vor respecta legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei. Se poate ajunge chiar la suspendarea activității lor.

De cealaltă parte, angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni, riscă să fie amendați cu până la 100.000 de lei.

Trebuie spus, însă, că cei de la PSD cer ca certificatul verde să nu mai fie obligatoriu dacă rata de infectare va scădea. PNL susține că documentul trebuie să rămână obligatoriu indiferent de incidență. Mai departe, proiectul va fi dezbătut de cele șase comisii de specialitate din Parlament. Săptămâna viitoare urmează și votul.