Cine trebuie să plătească pagubele, cum procedezi dacă ai asigurare pentru apartament, în cazul în care eşti inundat?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 129 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Te-ai mutat de curând în apartament, ai amenajat totul, dar se întâmplă să fii inundat de vecinul de deasupra. În acest caz, dacă stai la bloc și te-a inundat vecinul de sus, trebuie să știi cine trebuie să plătească pagubele, sau cum procedezi dacă ai asigurare pentru apartament.

Stai la bloc și te-a inundat vecinul de sus?

Te-ai mutat de curând, și stai la bloc. Ceea ce trebuie, sau mai bine zis, trebuia să știi înainte de a te muta, este că poți fi expus riscului de inundații din cauza unui vecin de la etaj. Pagubele produse de apă pot apărea în orice moment și fără avertisment, și pot fi începutul unei dezbateri costisitoare între vecini.

Este important să știi, dacă stai la bloc și te-a inundat vecinul de sus, cine este responsabil pentru daunele provocate de apa din apartament care provin de la un vecin de la etaj, cum să gestionezi scurgerile și inundațiile care apar, și cel mai important, cine plăteşte dacă eşti inundat.

Pentru început, deși în mod clar nu este vina ta, va trebui să începi prin a curăța apa care a apărut în apartament. Vrei să cureți cât mai mult posibil pentru a preveni ca apa să provoace daune majore proprietății, astfel că uscarea a cât mai multă apă este extrem de importantă.

Cine trebuie să plătească pagubele?

Alertarea vecinului cu privire la faptul că există o problemă este, de asemenea, importantă, este posibil ca acesta să nu aibă nicio idee că apa s-a scurs din casa lui în a ta.

Este momentul în care, ori ești nervos și reacționezi în consecință, ori tu și cu vecinul care te-a inundat lucrați împreună pentru a vă da seama de amploarea daunelor provocate de apă și pentru a stabili pașii următori.

Stai la bloc si te-a inundat vecinul de sus Cine trebuie sa plateasca pagubele, cum procedezi daca ai asigurare pentru apartament

În afară de a-ți anunța vecinul, indiferent dacă locuiești într-un apartament sau dacă închiriezi un apartament, anunță proprietarul sau administratorul blocului despre daune. Dacă tu și vecinul nu puteți opri scurgerea, este de datoria lor să intervină rapid pentru a opri sursa inundației, adică apa.

Cum procedezi dacă ai asigurare pentru apartament?

Depinde de tine cum și în ce mod clarifici situația, iar în cazul în care nu ești singurul afectat, iar vecinul este și recalcitrant, îl poți da în judecată, sau dacă are asigurare, îl poți obliga să-ți acopere cheltuielile pe asigurarea sa de locuință.

Aici intervine și un alt pas, și anume cel al fotografiilor cu daunele produse, pentru a putea lua legătura cu asigurătorul tău de casă, dacă ai încheiată o poliță de asigurare.

Stai la bloc si te-a inundat vecinul de sus Cine trebuie sa plateasca pagubele, cum procedezi daca ai asigurare pentru apartament

Acesta va veni și va face o evaluare a pagubelor, atât a apartamentului propriu-zis, cât și a mobilierului, electronicelor, etc, dar cu condiția ca toate să fie regăsite pe polița de asigurare, și la final se va face un decont pe care vecinul va trebui să-l suporte ca și cheltuieli de reparații.

În cazul în care nu se poate soluționa așa, indiferent că ai sau nu poliță de asigurare pe astfel de accidente, va trebui să-ți găsești soluționarea în instanța de judecată civilă, cerând daune materiale. Mai trebuie reamintit că, în baza legislației, toți cei care stau la bloc și nu au poliță de asigurare, riscă amenzi consistente.

Sursa – playtech.ro