Control declanșat pentru prescrierea anumitor medicament

0 103

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Ministerul Sănătății vor iniția un control comun pentru a verifica modul în care se prescriu și se administrează medicamente copiilor cu afecțiuni psihice instituționalizați.

„Ca urmare a unei situații semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea și administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecțiuni, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniția un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate. În situația în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecință, fiind singura instituție acreditată să analizeze actul medical”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

În centrele de plasament și casele de tip familial sunt 3.000 de copii cu afecțiuni psihic și alți 2.400 de copii cu astfel de deficiențe se află în grija asistenților maternali .

Problemele sistemului sanitar din România par să devină tot mai grave: spitale vechi cu circuite ce nu fac față nevoilor acestui mileniu, infecții intraspitalicești, încă neraportate de toate spitalele, pacienți pe muchie de cuțit, ineficiență managerială, dezinteres, fraude, șpagă și, mai nou, medici falși. Peste toate, sistemul privat de sănătate își arătă și el greutățile.

Furnizarea de echipamente medicale esențiale pentru diagnostic și tratament este foarte scăzută, iar decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE.

Deficitul de personal medical, asociat cu emigrarea masivă a forței de muncă, pune probleme pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de sănătate – cel puțin unul din 5 medici români lucrează în afara țării.

Un sondaj arată că principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt: șpaga din spitale (24%) infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%) investițiile insuficiente în sănătate (12,8%) lipsa personalului calificat (11,5%) lipsa dotărilor medicale (11,1%) slabă organizare a instituțiilor medicale (7,5%) lipsa prevenției (6,5%).

Bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde de lei în 2019, astfel că am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Bugetul pentru investiții crește cu 84% (peste un miliard de lei). Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute.

Speranța de viață în România se situează în continuare sub media Uniunii Europene (75,3 ani, comparativ cu 81 de ani – media UE).

sursa profit.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x