Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, anticipează că România este supusă riscului de a se confrunta cu un al cincilea val al pandemiei

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că rata mortalității va continua să rămână ridicată, în ţara noastră, din cauza că se anticipează că România este supusă riscului de a se confrunta cu un al cincilea val al pandemiei. Această opinie a fost conturată din cauza ratei scăzute de vaccinare anti-covid în rândul cetățenilor de peste 12 ani. În contextul actual, soluția propusă de autorități este imunizarea prin vaccinare.

„În spitale avem o presiune uriaşă”

Ministrul interimar al sănătăţii susţine că, deşi numărul de persoane contaminate zilnic începe să scadă, pierderile umane vor continua să rămână la un nivel alarmant, presiunea de pe umerii cadrelor medicale fiind în continuare „uriaşă.”

Cu toate că, „Numărul de infectări pe zi scade, asta se vede din cifre, asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. În spitale în continuare, din păcate, avem o presiune uriaşă. Încă o perioadă de timp, probabil, numărul deceselor se va menţine unul ridicat. Încă nu am ajuns la situaţia în care în spital, pe partea de ATI să avem un număr de locuri suficiente să putem în interiorul ţării să mai transferăm pacienţi dintr-un judeţ în altul. Acest val pandemic patru în niciun caz nu a trecut şi mesajul în niciun caz nu e acela că putem să ne relaxăm cu toţii şi că nu avem nimic de făcut”, a explicat Cseke Attila la Digi24.

„Noi vom fi expuşi în continuare”

Cseke Attila a menționat că, în momentul de față, rata  vaccinării în rândul populaţiei de peste 12 ani este de aproximativ 43%, procent considerat scăzut. Ministrul interimar al Sănătăţii consideră că nici atunci când în România se va înregistra un procent de 50%, nu se va ajunge la imunitatea necesară protejării statului de un nou val epidemic.

Astfel, „Suntem expuşi unui viitor val pandemic, în mod clar. (…) Chiar dacă acest val pandemic patru la un moment dat se va termina, noi vom fi expuşi în continuare. Mesajul nostru în continuare, foarte ferm, este acela de vaccinare. (…) Se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul”, a afirmat Cseke Attila.

Imunizarea naturală, „total imprevizibilă”

În contextul medicalo-social, acesta atrage atenția că imunizarea naturală, prin vindecarea infectării, nu este recomandată. El a afirmat că este „total imprevizibilă” și și-a susținut argumentul prin exemplul tinerilor nevaccinaţi şi fără comorbidităţi care au decedat. Cseke Attila a explicat că singura soluţie „corectă din punct de vedere medical” este injectarea serului anti-covid.

Când a fost întrebat despre situația sistemului de învățământ, acesta a recomandat respectarea regulilor de prevenire a infectării.

„Dacă constatăm după şapte, zece zile, două săptămâni că cifrele sunt îmbucurătoare, atunci putem să discutăm despre criterii mai permisive, dar până atunci în niciun caz, rămân actualele criterii”, a afirmat Cseke Attila.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata