Cum se manifesta efectul Dunning-Kruger

0 44

Psihologii David Dunning şi Justing Kruger, au analizat  efectul Dunning-Kruger, astfel: Se pare că există un nume al situaţiei în care unii oameni au tendinţa să se creadă mai deştepţi sau mai capabili decât sunt,  potrivit unui articol al Inc. Magazine.

David Dunning, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan spune: „Dacă eşti incompetent, nu îţi poţi da seama că eşti incompetent… abilităţile de care ai nevoie pentru a produce răspunsul corect sunt aceleaşi de care ai nevoie ca să recunoşti acest răspuns”.

„Unul dintre lucrurile dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinile sunt proşti, iar cei cu imaginaţie şi capacitate de înţelgere sunt plini de îndoieli şi sunt indecişi”, după cum spunea şi filosoful Bertrand Russel.

Insa oamenii cu abilităţi ridicate tind să subestimeze cât de buni sunt.

Ei au tendinţa să îşi subevalueze competenţele şi, în acelaşi timp, presupun că sarcinile care lor le sunt uşor de făcut, sunt la fel de uşor de făcut şi de restul oamenilor.

Dar fiecare dintre noi cunoaştem persoane care se Poziţionează într-un anumit fel faţă de o situaţie şi proclamează lucrurile pe care le cred ei drept adevăruri absolute, în timp ce ignoră cu totul puncte de vedere diferite. Ei ştiu că au dreptate – şi vor ca şi tu să conştientizezi că ei au dreptate.

Acest comportament nu este însă o dovadă a inteligenţei, ci un semnal clasic de D-K.

„Cei mai inteligenţi dintre oameni îşi revizuiesc mereu înţelegerea, reconsideră o problemă pe care credeau că au rezolvat-o deja. Sunt deschişi la noi puncte de vedere, la noi idei, informaţii, contradicţii şi îşi supun provocărilor propra gândire”, spunea Jeff Bezos.

Aceasta se întâmplă fiindcă înţelepciunea nu se leagă de certitudini. Înţelepciunea înseamnă să fii conştient de lucrurile pe care le cunoşti, dar si de faptul că există mult mai multe lucruri pe care nu le cunoşti.

Astfel, este important să nu vă fie teamă să greşiţi. Să nu vă fie teamă să spuneţi că nu aveţi toate răspunsurile şi să puteţi să spuneţi „Cred” în loc de „Ştiu”.

sursa businessmagazin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata