Dr. Vlad Ciurea ne spune ce să facem pentru a avea un creier sănătos

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 145 citiri
4 min citire
 

Într-un interviu recent, profesorul și neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit trei factori principali care pot afecta creierul în mod semnificativ: stresul, singurătatea și sedentarismul. Având o experiență vastă în domeniu și salvând până acum 23.000 de pacienți, profesorul Ciurea oferă sfaturi prețioase pentru menținerea sănătății mentale și fizice.

În precizările sale, „Trei lucruri ne afectează cerebral foarte mult. Primul este stresul. Al doilea este singurătatea. Al treilea este sedentarismul”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, în podcastul Fain & Simplu.

Din explicaţiile medicului Vlad Ciurea, combaterea acestor factori poate fi simplificată prin respectarea „Regulii celor trei S”. Astfel, pentru a reduce impactul negativ al stresului, el recomandă să găsim activități care să ne ofere relaxare, cuvântul „somn” fiind unul dintre acestea.

În ceea ce privește singurătatea, socializarea este cheia, iar pentru sedentarism, activitatea fizică regulată, cum ar fi sportul, este esențială.

Pe lângă aceste sfaturi, Vlad Ciurea a evidențiat și importanța unei alimentații sănătoase pentru creier. Usturoiul, în special, a fost menționat ca fiind benefic pentru sănătatea vaselor de sânge, contribuind la îmbunătățirea circulației sângelui și a oxigenării creierului.

Practic, „Vasele de sânge se limpezesc sub usturoi și atunci mai mult sânge și oxigen intră în creier”, a explicat neurochirurgul.

În același timp, neurochirurgul a avertizat împotriva consumului excesiv de alimente nocive pentru creier, precum proteinele prăjite și bogate în grăsimi. El subliniază importanța adoptării unei diete echilibrate și sănătoase pentru menținerea funcționării optime a creierului și a sănătății mintale.

Medicul ne recomandă să evităm masa de seară

De asemenea, neurochirurgul spunea recent că pentru a avea un stil de viață sănătos ar trebui să evităm masa de seară. Medicul susține că masa de dimineață ar trebui să fie consumată de fiecare individ, masa de prânz să fie împărțită cu cineva, iar masa de seară să fie trimisă „dușmanului”.

În recomandările sale, „Masa de seară trebuie să o trimitem dușmanului. Este un proverb chinezesc, masa de dimineață să o mănânci tu, masa de prânz obligatoriu o împarți cu cineva iar masa de seară o trimiți dușmanului”, spune acesta.

Argumentând că tot ce se consumă seara se depune în organism, prof. dr. Vlad Ciurea avertizează asupra consecințelor negative ale acestei obiceiuri.

„Și eu sunt puțin supraponderal, deci toți suferim, pentru că suntem într-o situație în care avem o societate care este foarte statică. Nu avem timp de alte lucruri. Când ajungem la domiciliu, suntem așa de obosiți încât nu ne mai vine decât să mâncăm ceva și să ne culcăm. Este total greșit”, a explicat acesta.

Medicul Vlad Ciurea spune că aerul curat și mișcarea fizică sunt esențiale pentru menținerea sănătății. De asemenea, el încurajează adoptarea unei alimentații ușoare și renunțarea la obiceiurile nesănătoase.

„Dacă observați, în ultimul timp nu ne mișcăm, am devenit o societate obeză și de asta trebuie să avem o alimentație cât mai ușor posibilă. Alimentația, nu trebuie să ținem posturi multe. Alimentație cât mai ușoară”, mai spune medicul.

Sursa – www.capital.ro