Eutanasia va fi legalizată în Olanda şi pentru copiii bolnavi în fază terminală cu vârste între 1 şi 12 ani

88

Pentru a venii în ajutorul lor şi al famiilor lor, autorităţile olandeze au anunţat marţi că va fi legalizată eutanasia pentru copiii bolnavi în fază terminală cu vârste de la 1 an la 12 ani, informează AFP.

Iar Hugo de Jonge ministrul olandez al sănătăţii, a declarat că va elabora o reglementare asupra acestui subiect, bazându-se pe un studiu realizat de experţi, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.

De altfel, eutanasia a fost deja legalizată în Ţările de Jos pentru cei cu vârste peste 12 ani, care îşi pot da consimţământul, şi pentru copiii mai mici de 1 an, cu consimţământul părinţilor.

Însă nu există clauze legale pentru copiii cu vârste între 1 şi 12 ani, din cauza unei dezbateri în rândul autorităţilor olandeze cu privire la capacitatea copiilor de a putea lua o astfel de decizie.

În opinia sa Hugo de Jonge a explicat că un studiu realizat de experţi în medicină, comandat de ministerul său, a arătat că această nouă reglementare s-ar putea aplica la un număr între 5 şi 10 copii pe an.

„Studiul arată că există nevoie de a putea pune capăt vieţii în mod intenţionat în rândul medicilor şi părinţilor copiilor bolnavi incurabil, care suferă cumplit şi îngrozitor şi care vor muri într-un viitor previzibil”, a scris De Jonge într-o scrisoare adresată parlamentului.

După multe luni de dispute, miniştrii guvernului de coaliţie condus de premierul Mark Rutte au căzut într-un final de acord acestui subiect marţi, marcate de o puternică opoziţie din partea partidelor creştine.

Legile existente în Ţările de Jos nu trebuie să fie modificate, însă medicii vor fi protejaţi în faţa oricăror urmăriri penale pentru că au efectuat o eutanasie autorizată asupra unui copil care suferă, a precizat Jonge.

Parlamentul olandez ar urma să dezbată acest subiect joi, iar guvernul ar trebui să pună în aplicare reglementarea aferentă în următoarele câteva luni.

În anul 2002, Ţările de Jos şi Belgia vecină au fost primele ţări din lume care au legalizat eutanasia. Apoi, Belgia a devenit prima ţară din lume care a autorizat eutanasia voită a copiilor, în 2014, urmată rapid de Ţările de Jos.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata