Există o greșeală generală pe care o face toată lumea când trece la dietă

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 112 citiri
6 min citire
La începutul oricărei diete, prin declanșarea inflamației, aceasta poate perturba recuperarea și dezvoltarea mușchilor, iar alimentele nesănătoase pot da peste cap țelul de a construi masă musculară.

În acest sens, există tot felul de greșeli pe care le putem face în bucătărie și care pot sabota valoarea nutritivă a dietelor.

Se ştie că anumite ingrediente dictează valoarea nutritivă a dietei, astfel putem să ne trezim cu calorii în plus, care pot anula beneficiile privind masa musculară, scrie EatThis.

Astfel, unele alimente ajută la promovarea creșterii musculare, în timp ce altele o pot împiedica.

Astfel, „Mulți trec la un regim de viață în care elimină alimentele grase și carbohidrații, dar continuă să gătească cu ulei sau unt”, avertizează medicul Anthony Puopolo.

În plus, „Dieta joacă un rol crucial în susținerea creșterii musculare, deoarece nutrienții consumați oferă elementele și energia necesare dezvoltării și reparării țesutului muscular”, spune și Jordan Hill, medic dietetician.

„Anumite alimente pot ajuta la promovarea creșterii musculare, în timp ce altele o pot împiedica”, susține el. De exemplu, proteinele de înaltă calitate, carbohidrații și grăsimile pot sprijini creșterea și întreținerea mușchilor. O cantitate suficientă de proteine ​​declanșează sinteza proteinelor musculare, procesul prin care corpul repară și construiește noi fibre musculare”, spune Hill.

Practic, carbohidrații, mai ales după un antrenament, stimulează eliberarea de insulină, un hormon care ajută la construirea mușchilor și la transportul carbohidraților în mușchi pentru a umple rezervele de glicogen.

Iar, grăsimile nesaturate sunt necesare datorită rolului lor în producția de hormoni

În opinia sa, „Carbohidrații combinați cu proteine ​​reduc cortizolul, un hormon care provoacă degradarea musculară, care poate ajuta la menținerea masei musculare”, spune Hill.

„Și grăsimile sănătoase (nesaturate) sunt necesare datorită rolului lor în producția de hormoni, inclusiv testosteronul, care este important pentru creșterea musculară.

Pe de altă parte, anumiți nutrienți – și anume grăsimile saturate, grăsimile trans și zahărul adăugat – pot împiedica creșterea musculară, declanșând inflamație, care poate afecta recuperarea și creșterea musculară, afectând negativ sensibilitatea la insulină, importantă pentru absorbția de nutrienți de către celulele musculare”, explică Hill.

 Care sunt alimentele care trebuie eliminate?

Aşadar, cele mai nesănătoase alimente dacă vreți să construiți masă musculară:

Mezelurile

Mezelurile din carne de porc sunt bogate în grăsimi saturate și pot contribui la afectarea mușchilor. Un studiu din 2020 din Clinical Nutrition a constatat că prea multe grăsimi saturate, în special din mezeluri grase, a fost legat de afectarea funcțională a extremităților inferioare.

Pizza congelată

Consumul de grăsimi saturate poate declanșa inflamația, care poate împiedica recuperarea și creșterea masei musculare. Pizza congelată este bogată în zahăr adăugat (provenit din sos), care este un alt nutrient pe care e bine să-l limitați pentru a vă ajuta să vă dezvoltați musculatura.

Cafeaua îndulcită

În timp ce cofeina poate ajuta să sporiți energia în timpul unui antrenament, un frappe sau un latte cu caramel înseamnă mult zahăr adăugat. Încercați să beți cafeaua fără zahăr și mai ales fără frișcă!

Produse de patiserie

Aportul excesiv de produse de patiserie, cum ar fi pateurile și prăjiturile, fără o dietă echilibrată și nutritivă, poate avea impact negativ asupra creșterii și întreținerii mușchilor, spune Hill.

Și asta nu e tot: „Aportul mare de zahăr este asociat cu rezistența la insulină și inflamația, care pot interfera cu metabolismul proteinelor și cu recuperarea musculară”, adaugă expertul.

Bomboanele

Fie că sunt mentolate sau dulci, bomboanele sunt una dintre sursele de top de zaharuri adăugate. Iar consumul de zahăr poate duce la creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Rezistența la insulină afectează capacitatea organismului de a utiliza eficient carbohidrații, ceea ce poate afecta nivelul de energie în timpul antrenamentelor și livrarea de nutrienți către mușchi.

Cartofii prăjiți

Cartofii prăjiți sunt ultra-procesați și au un conținut ridicat de grăsimi saturate – o combinație care poate contribui la creșterea în greutate și poate declanșa tipul rău de inflamație care va interfera cu recuperarea și creșterea musculară, spune Hill.

Puiul prăjit

Este bogat în grăsimi saturate și calorii. În plus, tinde să aibă un conținut scăzut de nutrienți esențiali, în comparație cu alte surse de proteine ​​bogate în vitamine, minerale și alți micronutrienți care susțin creșterea musculară.

Băuturile carbogazoase

Băuturile îndulcite cu zahăr sunt sursa principală de zaharuri adăugate în diete, potrivit CDC.

„Consumul excesiv de zaharuri adăugate, în special în băuturile dulci, poate duce la creșterea în greutate și rezistența la insulină”, spune Hill, adăugând că rezistența la insulină afectează capacitatea organismului de a utiliza în mod eficient carbohidrații.

Alcoolul

Renunțarea la alcool sau chiar reducerea consumului de alcool va face minuni pentru mușchi.

„Alcoolul poate perturba sinteza proteinelor, poate afecta absorbția nutrienților și poate scădea testosteronul, un hormon important pentru dezvoltarea mușchilor”, spune Hill.

Un studiu din 2014 în PLOS One a constatat că alcoolul reduce sinteza proteinelor musculare în urma unui antrenament, chiar și atunci când este consumat cu proteine.

Sursa – www.capital.ro