Decizie istorica a Comisiei Europene: Statele membre, obligate sa limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grasimi, responsabile de zeci de mii de decese anual. Concret, regulamentul CE prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grasime din continutul produselor alimentare.
Considerate responsabile pentru declansarea unor afectiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer), acizii trans provoaca anual 50.000 de decese in Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piata dupa data de 1 aprilie 2021.
Masura vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata sau supele la plic
Substante obtinute pe cale industriala, nefiind folosite niciun fel de surse naturale, acizii grasi trans nesaturati (AGTN) sunt cele mai nocive grasimi din alimente. Si sunt considerati responsabili pentru declansarea unor boli ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer si Alzheimer.
Se estimeaza ca alimentele bogate in acizi trans duc la aparitia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de romani.
Iar masura luata de Comisia Europeana vizeaza alimentele bogate in grasimi procesate, precum margarina, mezelurile, produsele de tip fast food, produsele de patiserie, prajiturile, biscuitii, popcornul pentru microunde, chipsurile, mancarea semi-preparata, supele la plic, maioneza, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2021.
sursa wall-street.ro