Impactul crizei de Coronavirus asupra copiilor din mediile vurnerabile

0 2

În prezent în ţara noastră, 1,38 milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceştia, peste 700.000 trăiesc în condiţii de sărăcie extremă. Aceste cifre sunt cu atât mai dramatice în contextul crizei Coronavirus, când categoriile sociale vulnerabile au devenit şi mai expuse.

Pe măsură ce pandemia şi criza economică se adâncesc, copiii sunt şi mai supuşi riscurilor: inegalităţile sociale şi discriminarea devin mai puternice, creşte riscul de abuz, neglijare sau exploatare şi, în egală măsură, creşte riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei.

Mai mult, în mediul rural, odată cu închiderea şcolilor, majoritatea copiilor nu au acces la educaţie, în lipsa dispozitivelor şi a condiţiilor de studiu propice. Totodată, pentru familiile numeroase care locuiesc într-o singură cameră, fără acces la apă curentă sau căldură, este imposibilă menţinerea unor măsuri de igienă corecte, izolarea sau prevenirea răspândirii bolii în cadrul unei familii.

În acest context, SOS Satele Copiilor România lansează apelul de sprijin pentru copiii cei mai vulnerabili în criza provocată de noul Coronavirus.  La împlinirea a 27 de ani de activitate în România, Asociaţia SOS Satele Copiilor România lansează campania de strângere de fonduri „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia asupra efectelor nevăzute ale crizei Coronavirus şi a impactului negativ puternic pe termen mediu şi lung asupra copiilor vulnerabili. Oricine se poate alătura cauzei cu o donaţie de 4 euro lunar pentru copii prin SMS cu textul „MAMA” la 8864 sau printr-o donaţie online pe www.sos-satelecopiilor.ro.

În contrxtul pandemic, spotul campaniei aduce în prim plan povestea Dumitriţei, o fetiţă de 8 ani, care locuieşte într-un sat din judeţul Bacău. Dumi, cum este alintată de familie, locuieşte împreună cu cei patru fraţi şi mama într-o singură cameră. De multe ori, copiii nu au mâncare suficientă, în ciuda eforturilor pe care mama le face zi de zi. Mama îi creşte singură şi lucrează cu ziua, dar în contextul actual este din ce în ce mai dificil să îşi găsească de lucru.

Dumitriţa este unul din cei peste 550 de copii susţinuţi anual de SOS Satele Copiilor România prin programele de prevenire a separării copiilor de familie. În fiecare caz în parte, pandemia a accentuat greutăţile şi nevoile. Sunt familii greu încercate, a căror poveste se poate perpetua generaţii la rând. Cercul vicios al sărăciei extreme poate fi întrerupt doar printr-o intervenţie susţinută, cu ajutorul oamenilor de bine.

Fondurile strânse în campanie vor fi utilizate pentru a oferi sprijin de urgenţă familiilor din programele SOS Satele Copiilor – alimente, produse de igienă, dezinfectanţi şi măşti, dar şi sprijin pe termen mediu: reparaţii urgente ale locuinţei, rechizite şi îmbrăcăminte pentru copii, consiliere socială şi parentală, pentru a le oferi părinţilor îndrumare să aibă grijă de copii cât mai bine cu putinţă.

„Realitatea multor familii s-a schimbat în mod dramatic în ultimele opt luni în România. În timp ce mulţi dintre noi am început să ne adaptăm la ‘noul normal’, pentru sute de mii de copii, noua normalitate înseamnă mai puţine mese calde sau mai puţine lemne de foc, înseamnă să fie rupţi complet de şcoală şi izolaţi mai mult decât au fost vreodată. Părinţii care se bazau doar pe venituri din munca necalificată sau cu ziua sunt mai neputincioşi ca niciodată. Am ales să spunem povestea Dumitriţei în această campanie pentru că este o oglindă a realităţii pe care o trăiesc majoritatea copiilor din programele pe care le desfăşurăm. Şi oricât de greu ar fi să privim această realitate, este necesar să o facem şi să realizăm că fiecare dintre noi poate contribui la schimbare, cu un gest oricât de mic.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

Astfel, intervenţia SOS Satele Copiilor este una integrată şi are ca scop eliminarea riscului de separare a copiilor de părinţi, prin rezolvarea problemelor familiei (sănătate, educaţie, locuire, ocupare etc.), cu accent pe copil. Se lucrează unu la unu cu familii aflate în situaţii dificile, cu scopul de a îi ajuta şi de a îi împuternici pe părinţi să asigure creşterea şi îngrijirea copiilor. Prin intervenţia SOS, aproape 4.000 de copii au fost sprijiniţi să rămână în familiile biologice, cu o rată de succes de 99%.

În cazul donaţiilor prin SMS, suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Campania de donaţii prin SMS este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

Aşadar, SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 136 de ţări ale lumii. SOS Satele Copiilor are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească şi susţinerea şi protejarea celor care riscă să o piardă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata