În care dintre moduri vitamina D influențează sistemul imunitar 

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 108 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Vitamina D este un micronutrient deja bine cunoscut pentru rolul crucial pe care îl deține în promovarea absorbției calciului și, prin urmare, a sănătății osoaselor.

Cu toate acestea, beneficiile sale și procesele pe care le influențează nu se rezumă doar la atât, ci se extind semnificativ, un exemplu important fiind impactul pozitiv asupra sistemului imunitar.

Pe măsură ce tot mai multe studii explorează relația dintre vitamina D și imunitate, se pot obține mai multe explicații cu privire la afecțiunile imunitare, precum și beneficiile potențiale ale menținerii unor niveluri optime de vitamina D pentru sănătatea generală și bunăstarea noastră.

Care este legătura importantă dintre vitamina D și imunitate și ce fel îți poate influența nivelul vitaminei D funcțiile organismului?

1.Vitamina D și infecțiile respiratorii

Una dintre cele mai bine documentate legături dintre vitamina D și imunitate se concentrează pe impactul acesteia asupra răcelilor, gripei tip A, precum și altor infecții respiratorii.

Tot mai multe studii au indicat faptul că persoanele cu niveluri suficiente de vitamină D ar putea avea un risc mai scăzut de a contracta infecții ale tractului respirator, aceasta devenind un factor protector. Această particularitate se datorează mai ales capacității vitaminei D de a modula răspunsul sistemului imunitar la agenții patogeni virali.

Totodată, vitamina D joacă un rol crucial și în îmbunătățirea răspunsurilor imunitare înnăscute și secundare ale organismului. Aceasta susține producția și activitatea peptidelor antimicrobiene, componente produse de organism pentru a combate agenții patogeni.

În plus, vitamina D promovează diferențierea și funcția celulelor imunitare, precum celulele T și celulele B (imunitatea celulară și umorală). Aceste celule sunt esențiale pentru formarea unei apărări eficiente împotriva microorganismelor dăunătoare.

2.Vitamina D și bolile autoimune

Bolile autoimune sunt acele afecțiuni în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile sănătoase.

Din datele studiilor, acestea au fost legate de o deficiență a vitaminei D. Pe de altă parte, studiile sugerează și că nivelurile adecvate de vitamina D ar putea ajuta la modularea răspunsului sistemului imunitar, reducând riscul sau severitatea afecțiunilor autoimune.

Procesul din spate presupune că vitamina D modulează activitatea celulelor T reglatorii, care sunt responsabile pentru menținerea toleranței imunitare și prevenirea reacțiilor autoimune. Prin promovarea funcției acestor celule, vitamina D poate contribui la suprimarea răspunsurilor imunitare excesive și, astfel, preveni apariția sau progresia acestor patologii autoimune.

Pentru a putea determina nivelul tău curent al micronutrientului și efectul său asupra organismului, este necesară efectuarea analizei vitaminei D și discutarea rezultatelor împreună cu medicul endocrinolog, reumatolog sau de familie.

3.Vitamina D și funcția celulelor imunitare

Mai presus de efectele sale asupra anumitor celule imunitare specifice, vitamina D joacă un rol mai reprezentativ în reglarea funcției celulelor imunitare înnăscute.

Aceasta influențează producția și activitatea citokinelor, molecule de semnalizare care coordonează răspunsul imunitar înnăscut. Astfel, prin intermediul studiilor, s-a constatat că vitamina D ar inhiba producția de citokine proinflamatorii ce pot contribui la inflamația cronică și lezarea țesuturilor, în timp ce promovează eliberarea citokinelor antiinflamatorii, ajutând la menținerea unui răspuns imunitar echilibrat.

În plus, s-a dovedit că vitamina D influențează migrarea mai bună a celulelor imunitare la locurile de infecție sau inflamație, asigurând poziționarea lor în mod corespunzător pentru o apărare cât mai eficientă împotriva agenților patogeni.

În concluzie, pe măsură ce înțelegerea relației dintre vitamina D și imunitate continuă să evolueze, beneficiile menținerii unor niveluri adecvate de vitamină D devin din ce în ce mai evidente. De la susținerea sănătății respiratorii și reducerea riscului de infecții și până la reglarea răspunsurilor autoimune și modularea funcției celulelor imunitare, vitamina D se evidențiază ca un micronutrient crucial în menținerea unui sistem imunitar bine dezvoltat și echilibrat.

Sursa – www.antena3.ro