În ce perioadă se desfăşoară „Săptămâna Verde” 2024?

De Jurnalul Național Actuale Educaţie 112 citiri
4 min citire
 

Din punct de vedere educaţional, Săptămâna Verde 2024 este un program național dedicat educației pentru protejarea mediului și prevenirea schimbărilor climatice. Acesta continuă să fie o inițiativă importantă în calendarul școlar din România. Care este perioada de desfășurare și ce activități educaționale pot face elevii alături de profesori.

Astfel, în anul școlar 2023-2024, Săptămâna Verde va avea loc în perioada 11 septembrie 2023 până la 26 aprilie 2024.

Această perioadă cuprinde cinci zile consecutive lucrătoare, iar fiecare școală din România va avea posibilitatea să-și aleagă o săptămână în acest interval pentru a desfășura activități legate de schimbările climatice și protecția mediului.

Practic, este important de menționat că Săptămâna Verde nu se suprapune cu Programul național „Școala altfel”, astfel încât elevii și profesorii pot participa la ambele programe în mod eficient.

Idei de activități pentru Săptămâna Verde 2024

Concret, această Săptămână Verde oferă oportunitatea ideală pentru a implica antepreșcolarii, preșcolarii și elevii în activități educaționale care să contribuie la protejarea mediului și înțelegerea schimbărilor climatice. Iar ca idei de activități care pot fi desfășurate în această săptămână specială, sunt:

Lecții în natură: Se pot organiza excursii în zone naturale sau parcuri pentru a studia direct mediul înconjurător și biodiversitatea locală. Elevii pot observa plantele, animalele și ecosistemele locale și pot învăța cum să le protejeze.

Dezbateri și jocuri de rol: Se pot desfășura dezbateri pe teme de mediu și schimbări climatice, oferind elevilor șansa de a-și exprima opiniile și de a dezvolta abilități de comunicare. Jocurile de rol pot ajuta la înțelegerea implicațiilor acțiunilor asupra mediului.

 

Proiecte de servicii în folosul comunității: Elevii pot fi implicați în acțiuni de voluntariat și proiecte care să aibă un impact pozitiv asupra comunității locale. Aceasta poate include curățarea zonelor poluate sau plantarea de copaci și flori.

Vizionarea de documentare și experimente: Organizarea de vizionări de documentare care să abordeze teme legate de mediu și schimbări climatice este o idee foarte bună. De asemenea, se pot efectua experimente pentru a ilustra concepte științifice legate de mediul înconjurător.

Teatru forum și teatru legislativ: Elevii pot crea și juca piese de teatru pentru a aduce în prim-plan probleme legate de mediu și pentru a propune soluții creative.

Sesiuni de informare cu specialiști: Profesorii pot invita specialiști în domeniul mediului și schimbărilor climatice să susțină prezentări pentru elevi, oferindu-le oportunitatea de a înțelege mai bine provocările actuale și soluțiile propuse.

Înțelegerea schimbărilor climatice: Discuția despre încălzirea globală este una foarte importantă, pe care elevii trebuie să o înțeleagă. Ei trebuie să cunoască impactul pe care oamenii îl au asupra planetei și să înțeleagă fenomenul încălzirii globale, dar și cum îl pot încetini prin acțiuni colective și individuale.

Acestea sunt doar câteva idei pentru activitățile care pot fi derulate în Săptămâna Verde din 2024.

Se pun absențe în Săptămâna Verde?

Fiecare școală poate adapta programul în funcție de resursele și necesitățile sale, dar esențial este să se promoveze înțelegerea și angajamentul pentru protejarea mediului înconjurător.

Săptămâna Verde este o oportunitate importantă pentru elevi și profesori de a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a dezvolta comportamente responsabile față de mediul înconjurător.

Educația și conștientizarea sunt cheile unui viitor mai verde și mai sustenabil, iar această inițiativă este un pas semnificativ în această direcție.

Participarea la programul Săptămâna Verde este obligatoriu pentru elevi, așa că profesorii pot pune absențe în catalog pentru neprezentare sau neparticipare la program.

Sursa – playtech.ro