În noile schimbări în Codul Rutier, o greșeală te poate lăsa fără mașină

De Jurnalul Național Actuale Auto 295 citiri
3 min citire
În urma evenimentelor rutiere tragice din ultimele luni, la nivelul Senatului României a fost depus un nou proiect legislativ care va aduce modificări drastice. Cu alte cuvinte vor fi noi schimbări în Codul Rutier.

Dramele de pe șosele implică noi schimbări în Codul Rutier

Accidentele soldate cu victime, pe fondul conducerii sub influența drogurilor și a alcoolului, au scos la iveală multele lacune din actuala legislație, cel puțin în privința celor aflați la volan.

Ultimele evenimente, precum cel de la 2 Mai, Craiova și altele, au determinat legiuitorii să ia decizia de a schimba drastic actuala legislație, atât Codul Rutier, cât și reglementările din Codul Penal.

La nivelul Senatului României a fost depus recent un nou proiect de lege ce dorește să aducă noi schimbări în Codul Rutier.

Noul proiect vorbește despre greșeala care te poate lăsa fără mașină

Din noile propuneri legislative, și mai ales în cazul șoferilor care fac accidente cu victime, sub influența drogurilor sau a alcoolului, se va mări perioada de executare a pedepsei și a drepturilor acestora de a-și redobândi permisul de conducere, de la 6 luni, cât este în prezent, la cel puțin 10 ani, de la momentul săvârșrii faptei și constatarea consumului de alcool sau droguri.

În plus, noi schimbări în Codul Rutier mai prevăd și majorarea amenzilor și a modalității de calcul a punctului de amendă, de la 145 de lei la 340 de lei, modificarea având un impact semnificativ asupra viitoarelor sancțiuni.

Se modifică Codul Rutier și Codul Penal

Referitor la punctele de amendă, se va majora și perioada de suspendare, precum și scădera pragului în acest caz.

În același proiect legislativ, senatorii vor și modificarea speței în Codul Penal, precizându-se că depășirea cu mai mult de 80 km/h a vitezei maxime de deplsare să intre la categoria de infracțiuni penale, nu administrative cum era până acum:

Astfel, ”Conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor, precum și depășirea vitezei legale cu peste 80 km/h nu reprezintă greșeli, ci acțiuni voite, egoiste și inconștiente.

Dispozițiile în vigoare ale legislației rutiere sunt regresive, amenzile fiind practic insignifiante pentru persoanele cu mașini luxoase care își fac un titlu de glorie din a încălca regulile rutiere”, precziează inițiatorii proiectului în motivarea proiectului.

Deși vor apărea, în curând, noi schimbări în Codul Rutier, în cele din urmă ține și de noi ca societate să avem responsabilitatea deciziilor și a modului în care suntem participanți la trafic.

 

Proiectul propus de senatori este în faza de analiză în comisiile de specialitate, urmând ca în perioada următoare să treacă la vot și, ulterior, trimis către Camera Deputaților.

Sursa – playtech.ro