In Taiwan, un panda gigant, oferit de China, a adus pe lume un al doilea pui

24

La grădina zoologică din Taipei, un exemplar de panda gigant oferit Taiwanului, de China, a născut un al doilea pui, o femelă, potrivit AFP.

In 2008 pentru a marca îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, Yuan Yuan şi partenerul său, Tuan Tuan, ale căror nume semnifică ”întâlnire” şi ”unitate” în limba chineză, au fost oferiţi de China, Taiwanului.

Astfel, grădina zoologică a precizat ca puiul, venit pe lume prin inseminare artificială, nu a primit încă un nume, adăugând însă că acesta cântăreşte 186 de grame, iar naşterea a durat cinci ore.

”Sperăm că mama acestuia va putea avea grijă de el. Yuan Yuan a fost însă foarte obosită în urma naşterii… ca atare, în urma unei evaluări, am decis să-i luăm puiul” pentru a putea fi hrănit de îngrijitori, a precizat grădina zoologică într-un comunicat.

Iar după ce a primit asistenţă pentru o mică rană la spate, puiul de panda este în stare stabilă.

Asadar, În 2013, Yuan Yuan a dat naştere lui Yuan Zai, o femelă, primul pui de panda gigant venit pe lume în Taiwan.

Dar, In general, atunci când autorităţile de la Beijing împrumută exemplare de panda grădinilor zoologice din alte state, puii născuţi trebuie trimişi în China.
Ca o excepţie de la această regulă, Taiwanul a fost autorizat să o păstreze pe Yuan Zai întrucât părinţii acesteia au fost oferiţi în dar, potrivit autorităţilor din Taipei.

Sosirea perechii de panda în 2008 a suscitat o veritabilă ”panda mania” în Taiwan, care s-a amplificat după naşterea lui Yuan Zai.

Actual,Taiwanul şi China continentală sunt guvernate separat din 1949, dar regimul comunist îşi revendică suveranitatea asupra Taiwanului.

China a respins toate încercările de negociere cu Taiwanul, după alegerea în 2016 a preşedintelui taiwanez Tsai Ing-wen, intensificând presiunile asupra acestei insule pe care o consideră în continuare o provincie rebelă, chemată să revină sub autoritatea patriei-mame, chiar prin forţă dacă este necesar.

In ceea ce priveste numarul de panda, in libertate au rămas mai puţin de 1.600 de exemplare, în principal în provincia chineză Sichuan, iar 300 trăiesc în captivitate în diferite locaţii din lume.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner