Monica Anisie: Strategia pentru digitalizarea Educaţiei din România trebuie să devină un proiect de ţară

0 139

Ministrul Monica Asinie a declarat vineri 20 noiembrie, că Digitalizarea Educaţiei reprezintă un angajament pentru generaţiile viitoare pe care toţi miniştrii de resort, indiferent de culoare politică, trebuie să şi-l asume în următorii ani,a puns aceasta cu prilejul primei consultări publice pentru elaborarea „Strategiei pentru Digitalizarea Educaţiei din România – SMART-Edu”.

„Digitalizarea Educaţiei reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul meu de ministru. Este un angajament îndrăzneţ pentru generaţiile viitoare pe care toţi miniştrii Educaţiei trebuie să şi-l asume în următorii ani, indiferent de culoarea politică. Această strategie trebuie să devină un proiect de ţară, pentru că, dacă ne dorim să construim o România modernă, trebuie în primul rând să avem o România educată. Este momentul în care societatea românească, alături de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, poate contribui la o şcoală SMART, şcoală modernă, accesibilă, bazată pe resurse şi tehnologii digitale, care să asigure accesul la o şcoală incluzivă şi de calitate pentru toţi copiii. (…) Suntem cu toţii aici pentru că nu mai putem aştepta niciun minut pentru a începe digitalizarea şi modernizarea învăţământului românesc”, a spus ministrul.

În acest context, Monica Anisie consideră că pentru reuşita acestui proiect este nevoie de implicarea tuturor forţelor din societate. De altfel, ministrul Anisie a amintit că în ultimii ani bugetul de investiţii al MEC pentru digitalizarea a fost zero.

„Vă pot spune că în ultimii ani bugetul de investiţii al Ministerului Educaţiei pentru digitalizare a fost de zero lei. Din anul 2021, ne-am luat angajamentul ca bugetul Ministerului Educaţiei să aibă o componentă de investiţii în digitalizare. Din motive neînţelese sau pentru că au avut alte viziuni în ceea ce priveşte priorităţile, digitalizarea nu a fost efectiv în agenda miniştrilor Educaţiei din ultimii ani decât poate la nivel declarativ. (…) Vă pot spune că în ultimii zece ani bugetul Ministerului Educaţiei nu a prevăzut nimic în ceea ce priveşte digitalizarea. Repet acest lucru pentru că este unul foarte important”, a arătat ministrul.

Din punctul său de vedere, Anisie a enumerat cinci obiective pentru următorii ani în ceea ce priveşte digitalizarea Educaţiei, printre care:

-necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii digitale pentru reducerea decalajelor de conectivitate,

-susţinerea accesului egal la o educaţie online de calitate,

-asigurarea de dispozitive electronice cu conectare la internet în bandă largă şi conectivitate wireless,

-elaborarea de manuale digitale şi auxiliare didactice care oferă o interfaţă interactivă,

-competenţe digitale pentru o piaţă a muncii emergente.

Astfel, ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat vineri, primul eveniment care deschide consultarea publică pentru elaborarea Strategiei pentru Digitalizarea Educaţiei din România 2021-2027 – SMART-Edu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata