Peste 500 de acţiuni de salvare în luna decembrie

0 34

Salvamontiştii din ţară au fost solicitaţi să intervină la peste 500 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor pe parcursul lunii decembrie, fiind salvate 563 de persoane, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Conform acestuia, luna decembrie, fiind o lună atât de debut, cât şi de vârf al sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte de turişti pe munte, a impus asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 400-500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din aproximativ 90 de posturi şi baze salvamont.

„În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 535 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 563 de persoane. Dintre acestea, 253 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă, la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă şi două persoane elicopterului SMURD. Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 426 de apeluri prin care se anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont”, a precizat Sabin Cornoiu, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, AGERPRES.

De asemenea, în cursul lunii decembrie s-au primit 1.140 de apeluri prin solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea 782 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial şi care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproape 400 sunt salvatori montani angajaţi.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Sursa: News24.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x