Românii primesc o veste importantă! Facturile la energie se vor modifica în urma proiectului gazelor din Marea Neagră

0 235

România primește un anunț mult așteptat. Gazele de o cantitate enormă aflate în Marea Neagră, vor aduce țării miliarde de euro și vor reduce foarte mult facturile pentru gaze și energie electrică. Acestea sunt pe punctul de a fi scoase și transportate, având în vedere că au fost date ultimele avize pentru construcția conductei.

Conducta care va recepționa gazele din Marea Neagră a primit dreptul de începere a lucrărilor de construcție. Această conductă va conecta gazele la sistemul național de transport (SNT), dar și la gazoductul BRUA, este informația dată într-un comunicat al Ministerului Economiei, comunicat emis vineri, conform Agerpres.

Acest lucru după ce a fost emisă Decizia exhaustrivă nr. 4/25.04.2019 de către Ministerul Energiei, pentru proiectul „Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”.

„În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 – decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorităţi ale statelor membre, cu excepţia instanţelor judecătoreşti, care stabileşte dacă unui iniţiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului. În cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagră, iniţiatorul proiectului este SNTGN Transgaz SA”, precizează comunicatului.

Proiectul valorează în total suma de 360.4 milioane de euro, iar termenul preconizat pentru finalizare este anul 2021.

Efectuarea acestui proiect dă voie utilizarea gazelor din offshore pentru dezvoltarea economiei țării și a comunităților locale, a dezvăluit Ministrul Economiei. În plus, acesta a nuanțat faptul că dezvoltarea SNT reflectă un lucru principal pentru el.

„Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcţionăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională şi europeană, cât şi în Sistemul Naţional de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permiţând comunităţilor locale şi agenţilor economici din ţară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante. Am spus în repetate rânduri şi cu orice prilej am avut la dispoziţie, faptul că pentru mine, ca ministru, sunt importante două lucruri esenţiale: să folosim resursele de gaze pentru a dezvolta economia românească şi să le folosim pentru a dezvolta comunităţile româneşti. Proiectul acesta ne permite să realizăm şi aceste lucruri. Sunt peste 40 de comune, din 3 judeţe, care vor fi tranzitate de această conductă care se va întinde peste 300 de kilometri”, a afirmat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, citat în comunicat.

Sursa: capital.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x