Se vinde o mare companie din România!

Compania națională Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a pregătit oferta de preluare a furnizorului CEZ Vânzare, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică de pe piața locală.

Astfel că, cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, dorește să facă ofertă de preluare a CEZ Vânzare, unul dintre cei mai principali furnizori de electricitate de pe piaţa locală. CEZ se află în portofoliul grupului financiar şi de asset management Macquarie încă din anul 2020, atunci când Australia a cumpărat principalele active româneşti ale cehilor de la CEZ.

Hidroelectrica a avizat oferta de preluare pentru CEZ vânzare

De asemenea, Consiliul de Supraveghere al companiei de stat Hifroelectrica a avizat oferta în acest sens, iar „legat de această potenţială achiziţie, în semestrul I 2022, Hidroelectrica a parcurs mai multe etape ale acestui proces competitiv″, se menționează într-un document oficial al producătorului hidro, a anunțat Profit.ro.

Datele prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au indicat că, la sfârșitul lunii aprilie, CEZ Vânzare deţinea ca furnizor o cotă de 6,2% din piaţa clienţilor finali de energie electrică din România, sub cea a Hidroelectrica, de 6,59%.

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 2,63 miliarde lei în primul semestru al acestui an, în creștere cu 56,3%

În plus, Hidroelectrica, a raportat un profit net de 2,63 miliarde lei în primul semestru al anului acesta, în creştere cu 56,3%, în timp ce veniturile au urcat cu 47,7%, la 4,73 miliarde lei, se menționează în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acționar care deține 19,94% din acţiunile companiei.

„Pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, pe bază consolidată, compania a înregistrat venituri totale de 6,489 miliarde lei, în creştere cu 68,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi un profit net de 3,085 miliarde lei, în creştere cu 113,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe parcursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2022, Hidroelectrica SA a plătit un impozit pe venit suplimentar de 351 milioane lei şi a înregistrat un cost cu apa turbinată de 243,3 milioane lei, în scădere cu 24,9% faţă de anul trecut, datorită volumului mai mic de producţie de energie electrică”, se mai spune în raport.

În aprilie 2022 acționarii au aprobat distribuirea bugetului pentru dividentele profitului net și pentru cele speciale

În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din luna aprilie a acestui an, acţionarii au aprobat distribuirea a 2,83 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului trecut şi 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.

Termenul de plată de către Hidroelectrica către acţionari a dividendului anual este de 27 iunie 2022, în timp ce termenul de plată pentru dividendul special este de 30 septembrie 2022.

Mai mult, acţionarii au mai aprobat în luna aprilie proiectul de fuziune prin absorbţia de către Hidroelectrica a filialelor sale deţinute integral Crucea Wind Farm S.A. şi Hidroelectrica Wind Services. Crucea Wind Farm este entitatea care deţine parcul Eolian Crucea situat în judeţul Constanţa, România, care are o putere instalată de 108 MW.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata