Semnificația unui gest istoric făcut de Papa Francisc în România

0

Papa Francisc a fost întampinat cu admiraţie şi simpatie de cum a pus piciorul în România. Sute de creştini l-au aclamat la aeroport, unde Sanctitatea Sa a oferit un moment istoric: a sărutat cu smerenie medalionul cu iconița Maicii Domnului de la gâtul arhiepiscopului ortodox de Târgovişte, care venise să-l întâmpine. Gestul, care cumva a nedumerit, s-a repetat apoi la Palatul Patriarhiei, când Suveranul Pontif a sărutat medalionul de la gâtul Preafericitului Daniel.
Experții spun că este un gest prin care Suveranul Pontif a vrut să-și arate recunoștința și prețuirea față de invitația care i-a fost adresată, așa cum în urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea săruta pământul României. Este, totodată, un gest de fraternitate și devoțiune, pentru că a venit aici să viziteze o Biserică-soră. Este și un mesaj al unei posibile unități.

„Acest medalion pe care îl au ierarhii bizantini e un însemn arhieresc, așa cum crucea pectorală este un semn arhieresc pentru ierarhii din Biserica Catolică (…) Fiecare papă are propria lui personalitate și propriul său crez. Faptul că a sărutat acest însemn arhieresc al unui episcop ortodox dă mărturie despre originile comune ale succesiunii apostolice care s-a păstrat atât în Biserica Catolică, cât și în Biserica Ortodoxă, dă mărturie despre faptul că suntem la același nivel, că vin ca un frate printre frați, că nu are nicidecum intenția să se considere mai presus decât ceilalți ierarhi”, a explicat părintele Victor Emilian Dumitrescu

După un zbor de o oră şi jumătate, avionul în care s-a aflat Papa a ajuns pe aeroportul din Otopeni. Era ora 11:07. Papa Francisc a coborât pe pista de la salonul oficial.
La scara avionului, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis, şi soţia sa, Carmen.

Papa Francisc a primit, în dar, un buchet de flori din partea a doi copii, frate şi soră, greco-catolici. Ei sunt urmaşi ai familiei fostului deţinut politic Augustin Vişa, întemniţat pentru convingerile sale atât de regimul condus de Ion Antonescu, cât şi de comunişti.

A urmat un moment încărcat de semnificaţie: după ce l-a îmbrăţişat pe arhiepiscopul Nifon Mihăiţă, Exarh Patriarhal, Suveranul Pontif a făcut un gest simbolic: a sărutat icoana purtată de arhiepiscop la gât.

Apoi, Papa Francisc a traversat covorul roşu şi a salutat mulţimea care îi scanda numele. La un moment dat, s-a oprit emoţionat, a binecuvântat un copil aflat într-un scaun cu rotile şi a ieşit din aeroport în uralele mulţimii.

De la aeroport, Papa Francisc a plecat direct la Palatul Cotroceni. A refuzat o limuzină şi a ales un Logan.
Tot drumul până la Cotroceni a mers cu geamul coborât, ca să îl poată vedea credinicioşii, pe care i-a salutat cu un zâmbet modest.

sursa digi24.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata