Sera floricolă din campusul USAMV Cluj-Napoca, scoate la vânzare puieţi de Josta şi alţi arbuşti fructiferi

Foto: paradisverde.ro
0 181

În premieră, sera din campus a Disciplinei de Floricultură şi Arboricultură din cadrul Facultăţii de Horticultură (USAMV Cluj-Napoca) propune în această primăvară, o varietate bogată de arbuşti fructiferi, între care se numără coacăz negru, alb şi roşu, Josta, un hibrid între coacăz negru şi agriş, precum şi mur fără spini sau agriş alb şi roşu.

Dr. ing. Gelu Moldovan explică, „Atât în grădinile urbane, cât şi în cele rurale, trebuie să existe o varietate cât mai mare de plante, care pe lângă rolul decorativ să asigure şi o sursă de hrană. În acest sens, plantarea unor arbuşti fructiferi nu asigură doar un plus de decor pentru o curte, dar dă şi valoare spaţiului, şi anume, prin furnizarea de fructe proaspete, gustoase şi, în general, ecologice, produse de noi înşine. Marele avantaj al cultivării arbuştilor fructiferi este acela că pretind o întreţinere minimă, iar spre deosebire de pomii fructiferi cu care ne-am obişnuit, arbuştii fructifică abundent, cu mici variaţii în fiecare an”.

În contextul activităţilor acestei sere, sortimentele de arbuşti fructiferi, care vor intra la comercializare de la această seră în primăvara anului 2021, sunt:

– Coacăz negru (Ribes nigrum), tufă cu înălţimea între 1-1,5 metri şi până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrisoare, cu aromă specifică;

– Coacăz roşu (Ribes rubrum), tufă cu înălţimea între 1-1,2 metri şi până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare roşu aprins, dulci-acrisoare;

– Coacăz alb (Ribes niveum), tufă cu înălţimea între 1-1,2 metri şi până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare albă, cu diferite nuanţe de galben sau roz pal, dulci şi cu aromă foarte discretă;

– Agriş alb (Ribes uva-crispa), tufă cu înălţimea între 1-1,2 metri şi până la 1 metru diametru, care prezintă spini, iar fructele sunt de culoare verde cu diferite nuanţe de galben sau roz pal, atunci când sunt coapte, dulci acrişoare;

– Agriş roşu (Ribes uva-crispa), tufă cu înălţimea între 1-1,2 metri şi până la 1 metru diametru, care prezintă spini, iar fructele sunt de culoare verde când sunt în formare şi devin rosu-violacee când se coc; gustul, din acru, devine astfel dulce uşor acrişor, foarte savuros;

– Mur fără spini (Rubus fructicosus) – soiuri Loch ness şi Chester, foarte valoroase, atât ca productivitate, cât şi a calităţilor gustative ale fructelor.

În plus, acestor sortimente li se alătură şi unul mai special, adus şi el pentru prima dată în patrimoniul serei, şi anume un hibrid între coacăz negru şi agriş – Josta (Ribes x nidigrolaria). Este sub formă de tufă, cu înălţimea între 1,5-2,5 metri şi până la 1,2 metri diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrisoare, cu aromă mult mai plăcută decât a coacăzei negre şi foarte productive.

Astfel, „Josta este hibridul dintre coacăz negru şi agriş, obţinut în Germania în anul 1926, într-o formă primară. Apoi, după Al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătăţit timp de 13 ani. Forma finală, aşa cum o ştim acum, a fost disponibilă publicului din anul 1977. Josta se caracterizează prin vigoare foarte bună, rezistenţă deosebită la boli şi ger, fiind şi foarte productiv. Pe de altă parte, agrişul roşu este deosebit, este deja aclimatizat la noi, provine din Finlanda şi are câteva particularităţi atractive.

Dintre particularităţile acestei plante, dr. ing Moldovean precizează că în faza tânără, fructele sunt verzi, iar la maturitate se colorează în vişiniu închis, astfel că este decorativ, dar ne şi indică perioada de recoltare. Când sunt verzi, aceste agrişe sunt acrişoare, se pretează la gătit, dar când se coc sunt dulci, doar uşor acrişoare şi se pretează la consumul în stare proaspătă”, a mai explicat Dr. ing. Gelu Moldovan.

În contextul financiar şi comercial, în sera Disciplinei de Floricultură şi Arboricultură au fost plantaţi deja circa 600 de puieţi, iar aceştia vor ajunge la comercializare în ghivece de plastic cu dimensiunea de 7x7x8 cm. Vânzarea puieţilor va începe în perioada de primăvară, în care sera comercializează şi muscatele sau plantele anuale. Preţurile puieţilor de arbuşti fructiferi se vor situa între 2-5 lei.

Din punctul de vedere al instituţiei de învăţănânt, este pentru prima dată când Disciplina de Floricultură şi Arboricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca produce acest tip de material săditor, iar sfaturi privind plantarea arbuştilor fructiferi şi întreţinerea lor vor fi oferite de specialiştii serei la achiziţionare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata