Soia în exces-Aliment dăunător pentru sănătate

0 94

Soia este o plantă binecunoscută pentru diversitatea de alimente care se creează cu ajutorul acesteia. Este o sursă bogată de proteine dar de asemenea poate deveni un aliment periculos pentru sănătate. Acest lucru este influențat de cantitatea și modul în care consumăm această plantă. Medicii suțin că două porții de soia pe săptămână sunt suficiente. În cazul în care este consumată în exces, aceasta poate deveni periculoasă, provocând boli digestive sau chiar dereglări hormonale.

În ziua de azi, soia se găsește în majoritatea supermarketurilor și magazinelor sub diferite forme: felii, cuburi, lapte, boabe, brânză sau pate. În perioada postului, soia este printre cele mai solicitate și consumate alimente de către românii ce țin la obiceiuri.

De asemenea, românii vor scoate mult mai mult din buzunar pentru un coș cu produse pe bază de soia, față de alimentele obișnuite. Cu toate acestea, specialiștii ne anunță că produsele din soia consumate în exces sunt foarte dăunătoare sănătății. Aceștia recomandă consumatorilor doar două porții de soia pe săptămână, echivalentul a 200 de grame.

„Soia este un aliment intens alergen. Efectul său estrogen light poate duce la stimularea creşterii anumitor celule. Se face legătură între consumul de soia al femeilor aflate în postmenopauză şi cancerul de sân. Studiile nu sunt concludente şi nu sunt decizii definitive”, a declarat un medic nutriționist

De exemplu, 400 de grame de soia reprezintă echivalentul a unui crenvurșt, un șnițel, un pahar de lapte și a unei felii de pate pe care un adult le mănâncă. În plus, medicii vorbesc despre acest aliment ca pe un „aspirator de substanțe toxice”, iar metoda de preparare este esențială pentru a evita asimilarea acestor toxine.

Pentru a consuma soia deshidratată, aceasta trebuie să fie ținută în apă preț de câteva ore, iar în momentul în care fierbe, apă trebuie neapărat schimbată.

” Soia modificată genetic este o plantă tolerantă la glifosat. Glifosatul este un erbicid. S-ar putea ca în bobul de soia să se acumuleze ceva şi din acest erbicid. Din acest punct de vedere nu ar fi bine să o consumăm foarte des”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist.

Ca să nu fim nevoiți să consumăm soia în exces, aceasta se poate alterna ori cu fasole, năut sau quinoa.

Sursa: observator.tv

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x