Ţările europene cer UE să reglementeze stablecoins

35

Pentru a elabora o reglementare pentru criptomonedele garantate cu active, Uniunea Europeană va fii ajutată de mai multe ţări precum: Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda,  cum ar fi „stablecoin” (monedele stabile), conform unui proiect comun de declaraţie consultat de Reuters.

De altfel,”Stablecoins” sunt diferite de activele speculative precum Bitcoin. Cu toate acestea, organismele de reglementare au anunţat că vor urmări cu foarte mare atenţie evoluţiile la nivel global şi vor emite recomandări.

Dar până când nu sunt rezolvate problemele legale şi dificultăţile legate de supervizare şi reglementare, cele cinci ţări susţin că nu ar trebui permis ca „stablecoins” să opereze în UE.

Încă de anul trecut au apărut discuţii privind „stablecoins”, după ce reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, precum bitcoin.

Dar băncile centrale şi autorităţile de reglementare financiară se tem că Libra ar putea destabiliza politica monetară, aceasta ar putea facilita doar spălarea banilor şi ar putea eroda viaţa privată a utilizatorilor.dar în privinţa acesteia, unele ţări au ameninţat că vor bloca Libra.

Pentru „stablecoin”,  cadrul de reglementare al UE, ar trebui să prezerve suveranitatea monetară a blocului comunitar, să protejeze consumatorii şi să rezolve riscurile, susţin oficialii din Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda.

Anul trecut, în decembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.

Ca şi pentru „stablecoin” şi pentru Libra, anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar.

„Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate”, se arată în declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe din UE.

În opinia lor, aceştia au precizat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner