Topul națiunilor dependente de zahăr. România se află pe listă?

0 36

Oamenii de știință au aflat faptul că zahărul reprezintă unicul aliment pe care omul sau ființa umană în sinea ei îl poftește încă de când se naște, poate chiar din timpul sarcinii. Am ajuns să fim atât de dependenți de zahăr încât în acest moment el este o adicție. De asemenea, multe persoane îl consideră a fi chiar un „hoț” de substanțe nutritive. Acest lucru din cauza faptului că organismul își utilizează propriile resurse (calciu, magneziu, crom, cupru, vitaminele B) pentru a neutraliza zahărul din organism. În timp ce face acest lucru, sistemul imunitar paralizează, ducând la instalarea unor boli severe, cum ar fi cancerul.

La un moment dat, zahărul era considerat a fi un condiment atât de prețios, încât era ținut în seifuri speciale. Istoria lui începe în Noua Guinee, cam prin anul 8.000 î.H, unde fermierii aveau obiceiul de a-și îngrășa porcii cu trestie de zahăr. Marinarii care au trecut prin acea zonă au aflat de planta cu gust dulce, au dus-o mai departe, în Filipine și în India. După aceea, indienii au fost persoanele care au transformat lichidul dulce din trestia de zahăr în cristale de zahăr.

Arabii nu se pot abține să nu consume zahăr

Până în secolul al XVIII-lea, în Europa, zahărul era pe cât de scump, pe atât de greu de găsit. Se zvonește că, prin secolul al XIII-lea, era atât de rar, încât, în momentul în care regele Henry al III-lea a dorit să comande un kilogram, nu a descoperit atâta zahăr în toată Anglia. În țările ceva mai dezvoltate, consumul nu trecea de două kilograme anual de persoană.

Cei mai mari consmatori de zahăr obișnuiesc să ingere, însă, cu mult mai mult peste medie. Potrivit ultimelor statistici internaționale raportate, în topul listei cu cei mai mari consumatori se află:

1.            Emiratele Arabe Unite: 214 kg/persoană/an

2.            Djibouti: 193 kg/persoană/an

3.            Belize: 106 kg/persoană pe an

De cealaltă parte a baricadei se află

1.            Coreea de Nord: 118 g/persoană/an

2.            Afganistan şi Nigeria: 1 kg/persoană/an

3.            Republica Democrată Congo: 2 kg/persoană pe an.

Cât zahăr consumă românii

În Europa, populația Belarusului are cea mai mare poftă de produse dulci, consumând 62 de kg pe an, per persoană. Românii consumă în medie, „doar” 30 de kilograme de zahăr de persoană anual, de două ori mai mult decât este media din Uniunea Europeană. De altfel însă, Organizația Mondială a Sănătății indică ca porția de zahăr consumată să se reducă la maximum 25 de grame, adică să nu depășească șase lingurițe pe zi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x