Tradiţii culinare bănăţene, cu reţete vechi, promovate pe un site interactiv, în sprijinul HORECA

54

În prezent, mâncăruri tradiţionale din Banat şi obiceiuri culinare locale sunt promovate pe un site interactiv lansat recent de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Colinele Recaş şi Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, unde sunt aşteptate şi propuneri de reţete specifice zonei, de la cititori, proiectul venind în sprijinul industriei HORECA.

Cătălin Tiuh preşedintele GAL Colinele Recaş, spune că pe site-ul www.bucatarie.inbanat.ro, se găsesc reţete unice, scrise în grai bănăţean, adevărate comori păstrate în timp şi lansate acum pe o platformă accesibilă tuturor. Proiectul a fost dezvoltat de GAL Colinele Recaş şi finanţat de CJ Timiş, prin agenda culturală. Cu acest proiect, GAL Colinele Recaş vine în sprijinul HORECA, industrie puternic afectată în această perioadă.

„Aici vom organiza concursuri şi vom promova locurile în care se pot cumpăra preparate aşa cum se gătea odată, oferind posibilitatea celor interesaţi a se promova. La fel ca şi site-ul www.sugubat.inbanat.ro, cele două portaluri sunt două iniţiative, prin care luptăm cu pandemia şi ne dorim ca valorile noastre de altădată să nu fie date uitării în aceste vremuri disperate. Nu ne vom opri aici. Vă invităm să experimentaţi şi dumneavoastră această platformă”, detaliază Cătălin Tiuch.

Astfel, în zecile de reţete culinare bănăţene promovate pe site apar: zupa de găină cu tăiţei de casă, cotoroage (piftii) cu carne de porc, găluşche cu prune, crumpi în cipsie cu cârnaţi afumaţi (cartofi la tavă cu cârnaţi), peşce de porc umplut cu cârnaţi (muşchiuleţ de porc umplut cu cârnaţi, la tavă), mălai copt (pită de mălai), karfiol pane (conopidă pane) şi multe altele.

Pentru zama (ciorba) de cartofi care va fi servită de 12 persoane, de exemplu, este nevoie de 1 kg cartofi albi, 4 bucăţi de cârnaţi de casă afumaţi, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 ardei roşu, 4 ouă, mărar, frunze de pătrunjel, smântână sau iaurt, sare, piper, boia.

„Ciorba de cartofi este una dintre cele mai uşor de pregătit, însă nu puţini sunt cei care spun că nu le place, pentru că nu este suficient de gustoasă. Pentru a-i determina şi pe cei mai pretenţioşi să o mănânce cu plăcere, sunt două ingrediente secrete, pe care numai unele gospodine le cunosc”, arată site-ul bucatarie.inbanat.ro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata