Una dintre armele extrem de eficiente în lupta cu noul coronavirus sunt anticorpii monoclonali, spune medicul Virgil Musta

De Jurnalul Național Sănătate 195 citiri
5 min citire
În această confruntare cu virusul, armele extrem de eficiente în lupta cu acesta sunt anticorpii monoclonali. Medicul Virgil Musta explică modul de funcţionare al acestora şi care sunt persoanele care ar trebui să primească un astfel de tratament, care nu este însă unul ieftin.

În acest fel, medicul Virgil Musta, președinte al Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății şi şef al Secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, a explicat cum funcţionează tratamentul cu anticorpi monoclonali, folosit în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Virgil Musta: Pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în niște condiții speciale

Este vorba despre o soluție perfuzabilă ce se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19. Aceşti  anticorpi monoclonari trebuie administraţi cât mai repede după debutul bolii, însă nu mai târziu de primele şapte zile.

Anticorpii “acționează ca niște factori neutralizanți ai virusului” şi sunt similari cu cei produşi de organism în urma vaccinării, a precizat Virgil Musta pentru Gândul Live.

În opinia sa, “Anticorpii monoclonali, în principiu, nu contează care dintre preparate, acționează ca niște factori neutralizanți ai virusului, în momentul când acesta pătrunde în organism. Acești anticorpi, practic, sunt similari cu anticorpii pe care organismul îi produce în urma vaccinului și care, introduși în organism, te protejează în momentul în care virusul intră în organism.

Pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în niște condiții speciale, la persoane la care saturația este peste 93% – adică nu necesită oxigen – și la categorii de persoane cu factor de risc sever. De ce? Terapia nu este cea mai ieftină și atunci se consideră că este important să-i salvăm pe cei care au factor de risc de evoluție foarte severă”, spune medicul timişorean.

Aceşti anticorpi persistă pe o perioadă mai lungă, practic preiau rolul vaccinului

Medicul Virgil Musta este convins că anticorpii monoclonali sunt foarte eficienţi în cazul persoanelor care nu au dezvoltat anticorpi post-vaccin, care au un nivel scăzut sau chiar nu au deloc anticorpi. “Anticorpii neutralizează virusul și nu-i permit să se fixeze de receptorii celulari, să intre în celule și să se multiplice”, afirmă medicul.

“Pe de altă parte, există categoria persoanelor de care vorbeam înainte, care nu au dezvoltat anticorpi post-vaccin sau care au terapii imunosupresoare și care nu au au nivel suficient de anticorpi sau n-au nivel deloc de anticorpi. Aceștia, în momentul în care se introduc anticorpii monoclonali și aceștia persistă pe o perioadă mai lungă, practic preiau rolul vaccinului.

În momentul când virusul intră în organism, imediat anticorpii neutralizează virusul și nu-i permit să se fixeze de receptorii celulari, să intre în celule și să se multiplice. Am avut în studiu anticorpi monoclonali, pentru că experiența actuală este limitată, doar de o săptămână, o săptămână jumătate am primit anticorpi monoclonali pentru a-i folosi în tratamentul pacienților cu infecție SARS-CoV-2, forme ușoare și moderate”, a mai precizat dr. Virgil Musta.

Anticorpi ce pot rămâne în organism până la 12 luni, în curs de avizare la Agenţia Europeană a Medicamentului

Medicul mai indică faptul că, în cazul anumitor pacienţi, administrarea profilactică a anticorpilor monoclonali reprezintă “cheia succesului”. “La persoane care nu au făcut anticopi post-vaccinare, persoanele la care imunitatea este scăzută se recomandă să urmeze terapie cu anticorpi monoclonali profilactic”, spune Virgil Musta.

“Aici e cheia succesului prevenției acestor pacienți. Vedeți, vaccinul s-ar putea să nu dezvolte imunitate suficientă. Este nevoie de a ajuta organismul să se apere împotriva virusului, în cazul în care se infectează.

De aceea, la persoane care nu au făcut anticopi post-vaccinare, persoanele la care imunitatea este scăzută se recomandă să urmeze terapie cu anticorpi monoclonali profilactic sau, în momentul când sunt contacți cu o persoană infectată și există risc de infectare, să i se administreze astfel de anticorpi.

Sunt, la ora actuală, în avizare, în cercetare și spre avizare la EMA, anticorpi care au o durată foarte lungă de persistență în organism, între 9 și 12 luni. Aceștia te pot proteja pe o perioadă lungă de timp după administrarea lor”, a mai declarat medicul.