Unde au ajuns discuţiile cu privire la instalarea celui de al doilea contor energetic?

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În contextul energetic, românii au la dispoziţie încă o modalitate de a face economie şi chiar bani frumoşi.

Este vorba despre un nou contor ce trebuie instalat la poarta fiecărui prosumator care, ar urma să aducă facturi mai mari pentru toţi românii, fără excepţie.

în contextul financiar, toate costurile cu montarea echipamentelor vor fi acoperite de distribuitori, care însă le vor recupera ulterior, prin majorarea tarifului de distribuție pe fiecare factură.

Asociația prosumatorilor susține însă că acest contor este inutil

În opinia sa, Autoritatea pentru reglementarea energiei spune că legea trebuie respectată şi că majorările nici nu vor fi simţite de oameni.

În curând, fiecare prosumator din România va avea la poartă un al doilea contor care va măsura consumul de energie din producția proprie, pentru ca autoritățile să aibă o evidență clară a energiei verde produse şi consumate.

Principala problemă este că aceste noi echipamente, vin și cu costuri suplimentare

În calculele ANRE, estimativ, la 200.000 de astfel de contoare se vor cheltui 20 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 100 de euro pe contor.

Banii vor veni din buzunarul distribuitorilor, dar vor fi recuperați ulterior din facturile românilor prin majorarea tarifului de distribuție.

În precizările sale, „Aceste contoare sunt absolut inutile și constituie o cheltuială gratuită pe care o vor suporta toți consumatorii și prosumatorii din România în solidar.

Drepturile ANRE-ului de a reglementa se opresc la mine la poartă, se opresc la contorul de la poartă.

Nu intră și în domeniul privat al meu, să-mi monteze un alt tablou de distribuție, un alt tablou electric, un alt contor la mine în curte”, spune Dan Prîșan, președinte Asociația de Prosumatori.

Până acum s-au instalat 6.000 de astfel de contoare din cele 114.000.

„Dacă vom avea 200.000 de prosumatori și 200.000 de contoare montate, ținând cont că tariful acesta se va socializa în tariful de distribuție, rata de amortizare fiind de 10 ani, vom avea practic un cost pe megawatt-oră de 0,22 lei pe an”, a precizat George Niculescu, președintele ANRE.

Numărul prosumatorilor este într-o continuă creștere în România

Dacă în urmă cu doi ani erau 12.000 de oameni care își produceau singuri energia cu ajutorul soarelui, acum sunt în jur de 120.000, adică de 10 ori mai mulți decât acum trei ani.

Printre ei se află și Sorin care a intrat pe acest drum de independență energetică în 2021.

Cu o investiție de 13.000 de euro a reușit acum să producă chiar și un surplus de energie pe care îl vinde în rețea.

În afirmaţiile sale, „Deci de când am devenit prosumator nu am mai plătit, nu mi-au mai venit facturi.

E bine să fii independent energetic, e un ban în plus în buzunar, chiar dacă investeşti, îţi scoţi poate chiar şi de două ori banii”, povesteşte Mihuțescu Sorin Ștefan.

În România, interesul pentru panouri fotovoltaice a venit și în contextul în care acum statul dă 20.000 de lei românilor care vor să devină prosumatori.

Mai mult, în acest an, autoritățile vor să finanțeze și baterii de stocare prin programul Casa Verde, ceea ce înseamnă automat o finanțare mai mare.

Aşadar, „Va trebui să vedem ce procent vom finanţa la acumalatori. Probabil nu va fi un procent de 90%, dar încă nu am luat această decizie”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Porgramul Casa Verde ar urma să înceapă în luna septembrie, atunci când se vor da fonduri pentru 100.000 de oameni.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,