Unde şi cât vor fii bursele elevilor din acest an de învăţământ?

Foto: româniatv.net
0 0

În prima zi a anului şcolar 2020-2021, Societatea Academică din România (SAR), alături de reprezentanţii elevilor şi părinţilor din întreaga ţară, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care autorităţile publice locale se raportează la dreptul fundamental al elevilor la burse şcolare. Conform analizei lansate pe 10 septembrie de către SAR şi Avocatul Poporului, în 2139 de comune, oraşe şi municipii din România (67,22%) nu se acordă niciun tip de burse şcolare, iar în alte 863 (27,12%) bursele se acordă doar parţial, fiind încălcate în mod sistematic şi generalizat prevederile art. 82 din Legea educaţiei. La nivel naţional, respectă în mod integral dreptul elevilor la burse şcolare doar 180 de autorităţi publice locale din 3.182 obligate să acorde burse (5,66%).

Din acest punct de vedere,îÎnsă, multe dintre unităţile administrativ-teritoriale care respectă dreptul la burse al elevilor, o fac în dispreţ faţă de beneficiari, doar de formă – pentru a nu încălca legea, nu pentru a oferi un ajutor real. Din datele obţinute de la cele 42 de instituţii ale prefectului din ţară rezultă că în unele comune sau oraşe sunt consilii locale care acordă burse şi de la 4-5 lei/lună, valori care nu doar că nu răspund nevoilor elevilor, ci, mai mult decât atât, reprezintă o lipsă crasă de respect.

Dacă in unele unităţi administrativ-teritorialese dau, totusi, aceste burse, sunt câteva exemple grăitoare astfel:
– comuna Călui (jud. Olt) – bursă de ajutor social în valoare de 4,5 lei/lună;
– comuna Horea (jud. Alba) – bursă de ajutor social în valoare de 7 lei/lună;
– municipiul Drăgăşani (jud. Vâlcea) – bursă de ajutor social în valoare de 10 lei/lună.

Pe lângă faptul că aceşti copiiiunii sunt orfani, suferă de boli grave, sunt navetişti sau trăiesc sub limita sărăciei, majoritatea elevilor din aceste localităţi sunt trataţi în mod batjocoritor de nişte edili care îşi doresc doar să puncteze faptul că respectă dreptul la burse şcolare.

Actual, conform datelor INS, într-o ţară în care 32% dintre copii trăiesc sub limita sărăciei, iar 38% sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, bursele şcolare pentru elevi sunt mai mult decât un drept care sună frumos pe hârtie – sunt o nevoie reală care poate face diferenţa pentru un elev între a abandona sau nu şcoala. Dar, pentru aceasta, bursele rebuild acordate la nişte cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor.

În contextul dat, cea mai mare nevoie de burse şcolare este în comunităţile rurale, sărace, unde veniturile locale nu permit, de cele mai multe ori, acordarea burselor la nişte cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, iar în acest sens se solicită Guvernului României şi premierului Ludovic Orban să îşi respecte obligaţiile prevăzute art. 82 alin. (1^1) din Legea educaţiei naţionale: să aprobe prin hotărâre de Guvern cuantumurile minime ale burselor şcolare pentru elevi şi, în regim de urgenţă, să transfere către unităţile administrativ-teritoriale fondurile necesare pentru acoperirea cuantumului minim al  acestor burse.

Astfel,solicitantii cer Guvernului României, ca aceste cuantumuri minime să fie cel puţin la valoarea de:
– 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie) – bursa de merit;
– 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie) – bursa de performanţă;
– 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie) – bursa de studiu;
– 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie) – bursa de ajutor social;

Aşadar, aprobarea cuantumurilor minime trebuie realizată obligatoriu concomitent cu transferarea către autorităţile locale a fondurilor necesare pentru plata burselor la aceste valori, în caz contrar fiind încălcate prevederile consacrate de art. 121, alin. (1) şi art. 138, alin. (5) din Constituţie, precum şi reglementările art. 14, alin. (5) şi (6) din Legea finanţelor publice locale. Subliniem faptul că instituirea unor cuantumuri minime la nivel naţional nu reprezintă o plafonare a acestora, iar unităţile administrativ-teritoriale vor putea în continuare să acorde burse mai mari din bugetul local.

„Atunci când 95% dintre primari şi consiliile locale încalcă legea nu mai vorbim de o problemă a unui partid sau o problemă aflată strict într-o anumită zonă geografică, ci asistăm la un dezinteres generalizat şi la nepăsare. În 2018 au abandonat sistemul formal de învăţământ un număr de 138.000 de copii, pentru care poate bursa de ajutor social ar fi făcut diferenţa şi i-ar fi păstrat în şcoală. Autori morali ai tragediei copiilor care au părăsit şcoala din cauza lipsei de bani sunt inclusiv primarii care refuză să le respecte dreptul la burse. În prima zi a anului şcolar 2020-2021 spunem START iniţiativei de a obliga toţi primarii din România să acorde burse pentru elevi până în septembrie 2021”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy al Societăţii Academice din România.

Semnatari acestor drepturi ale elevilor la început de an şcolar sunt:
1. Societatea Academică din România (SAR)
2. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC)
3. Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM)
4. Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI)
5. Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE)
6. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP)

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x