Uniunea Europeană şi Marea Britanie finalizează un acord temporar privind casele de clearing

Foto: financemagnates.com
0

Pentru perioada ianuarie-iunie 2022, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Banca Angliei (BoE) au anunţat luni, că au ajuns la un acord privind schimburile de informaţii necesare pentru ca băncile din blocul comunitar să continue să folosească casele de clearing din Londra, transmite Reuters.

Trebuie reamintit că Regatul Unit, care găzduieşte în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieşit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie.

În schimb, Bruxelles-ul a decis deja că timp de 18 luni va permite investitorilor din UE să folosească casele de clearing din Marea Britanie.

Un astfel acord actualizat de reglementare transfrontalieră între Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Banca Angliei era, de asemenea, necesar pentru implementarea deciziei.

Astfel, accesul temporar se va aplica pentru trei case de clearing din Marea Britanie: LCH (deţinută de London Stock Exchange), ICE Clear Europe şi LME Clear, conform ESMA.

Dar, ICE Clearing şi LCH sunt considerate de “importanţă strategică” şi vor fi atent analizate de autorităţile de reglementare ale UE, în special în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare.

În perioada ianuarie-iunie 2022, ESMA va efectua o analiză cuprinzătoare a importanţei sistemice a fiecărei case de clearing din Marea Britanie şi va lua “măsurile adecvate” pentru a rezolva riscurile la adresa stabilităţii financiare, a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

În acest context, Bruxelles-ul a informat că băncile care operează în UE ar trebui să folosească perioada de 18 luni pentru a-şi reduce “dependenţa excesivă” de casele de clearing din Londra.

“Această limită de timp are o motivaţie raţională practică, deoarece dă participanţilor de pe piaţa UE timpul de care au nevoie pentru a-şi reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-şi dezvolte capacităţile pe segmentul de clearing. Astfel, industria financiară este încurajată puternic să lucreze la dezvoltarea strategiilor prin care îşi vor reduce dependenţa de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, strategii care sunt de importanţă sistemică pentru UE”, a declarat luna aceasta Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close