Ziua Mondială de luptă împotriva Artritelor

18

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor, Liga Română Contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie au prezentat rezultatele studiului PACIENŢII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ŞI COVID – 19, o cercetare care a implicat 72 de pacienţi cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie.

Astfel, doar 3% dintre pacienţi au întrerupt tratamentul pentru boala reumatică în timpul pandemiei de COVID-19 şi tot acelaşi procent au întâmpinat greutăţi în a contacta medicul curant;

În acest sens, medicii specialişti recomandă ca pacienţii să menţină legătura cu medicul curant şi să îşi urmeze tratamentul, pentru a evita complicaţiile şi pentru a ţine sub control boala reumatică.

Dintre aceştia, 56% sunt pacienţi cu vârsta peste 55 de ani, majoritatea având diagnostic de poliartrită reumatoidă,  sau spondilita anchilozantă (19%).

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul şi guta.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceste afecţiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni, şi alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanţiale pentru companii şi societate.

Din punct de vedere medical, peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetăţeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice şi musculo-scheletice – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

„Afecţiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări în domeniu sănătăţii publice, având în vedere povara enormă pentru pacienţi şi pentru sistemele de sănătate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizării lor în politicile de sănătate publică. În aceste zile se rescrie Strategia de Naţională de Sănătate pentru următoare perioadă şi sunt convinsă că aceste boli trebuie să ocupe un capitol separat în această strategie”, a declarat Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică.

Din punct de vedere SARS-COV -2:

– 78% dintre respondenţi cred că SARS-CoV-2 se transmite de la persoană la persoană, 87% dintre aceştia susţin că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul şi 66% se tem de contactul cu alte persoane.

– 72% spun că le este teamă să nu se infecteze cu acest virus. Cu toate acestea, doar 22% cred că boala lor reumatică inflamatorie poate predispune la COVID-19.

– Privită din cealaltă perspectivă, 53% dintre pacienţi cred că boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice şi 47% sunt de părere că boala COVID-19 poate creşte riscul de deces în cazul unui pacient cu boli reumatice.

– În privinţa tratamentului curent pentru controlul bolilor reumatice, 41% dintre pacienţi nu se tem că tratamentul imunomodulator poate predispune la infecţia cu SARS-CoV-2, însă 47% nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare. 81% ştiu că nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatică inflamatorie să fie înterupt în această perioadă şi doar 3% afirmă că au luat decizia de a întrerupe tratamentul. Dintre cei care au amânat tratamentul, 50% au făcut acest lucru pentru o săptămână, 25% pentru două săptămâni şi restul de un sfert pentru mai bine de o lună, din cauza carantinei din spital sau a limitării internărilor de zi. Peste 80% din pacienţi se tem că în cazul unei amânări de tratament s-ar putea confrunta cu recăderea bolii reumatice sau un puseu.

– În ciuda temerilor legate de COVID-19, aproape 2 din 3 pacienţi spun că nu se tem să meargă la spital în această perioadă şi 87% au încercat să ia legătura cu medicul curant în timpul pandemiei, în principal pentru a primi reţeta medicală, tratamentul sau pentru consultaţie.

– Doar 3% din pacienţi au întâmpinat dificultăţi în a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reuşit să ia legătura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinică şi email-ul. 85% din pacienţi au primit recomandări specifice pentru boala lor în această perioadă şi 88% dintre cei care au primit recomandări s-au declarat mulţumiţi de acestea.

– 97% dintre pacienţi declară că folosesc echipament de protecţie (în principal mască) şi 88% au încredere că folosirea acestuia poate preveni infecţia.

– 62% dintre pacienţii cu Boli Reumatice Inflamatoare sunt stresaţi din cauza COVID-19 şi 50% se tem că stresul le-ar putea înrăutăţi boala.

Medicii specialişti atrag atenţia că diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu boli reumatice trebuie să continue şi în această perioadă, pentru a preveni complicaţiile şi pentru a menţine controlul bolii reumatice.

„La început, ca reumatologi am fost foarte îngrijoraţi că pacienţii noştri vor face într-o mai mare măsură această boală şi că vor dezvolta forme severe. Ne-am lămurit în ultima perioadă că lucrurile nu stau aşa, că riscul pacienţilor, chiar dacă pacienţii sunt trataţi cu imunodepresoare, nu-i mai mare decât cel general. Acum avem alte îngrijorări – că nu ne mai vedem atât de des pacienţii, conectarea şi programarea sunt mai dificile, dar fiecare dintre noi trebuie să ne facem datoria în ciuda dificultăţilor uriaşe”, a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.

Şi Conf. Dr. Andra Bălănescu a declarat că „telemedicina s-a dovedit a fi un instrument foarte important, prin care am reuşit să ţinem legătura cu pacienţii şi mai ales din punct de vedere administrativ a fost un ajutor enorm”. „Legat de tratamente, am avut plăcerea şi surpriza să vedem că unele medicamente folosite pentru pacienţii noştri cu boli mediate-imun au devenit vedete şi în cazul COVID-19. Colegi care nu auziseră până acum de terapii biologice au început să ne adreseze întrebări şi să fie foarte interesaţi de aceste medicamente, pentru că într-adevăr boala are o particularitate – gravitatea este dată în primul rând de reacţia imună a organismului”, a mai spus aceasta.

Societatea Română de Reumatologie a avut un rol activ în această perioadă, publicând ghiduri şi recomandări pentru medici şi pacienţi şi solicitând în mod continuu menţinerea accesului neîntrerupt la îngrijire medicală şi tratament.

„Am realizat că este nevoie de un set concentrat de măsuri care să permită reducerea riscului de infectare. Am recomandat ori de câte ori este posibl realizarea consultaţiilor la distanţă şi a manevrelor la cabinete sau la spital doar pe bază de programare. Societate de Reumatologie a atras atenţia pacienţilor şi doctorilor că în absenţa unor semne evidente de infecţie SARS-CoV-2 tratamentul pacienţilor, aşa cum a fost stabilit, trebuie să continue neschimbat, pentru că este foarte important ca tratamentul să-şi asigure eficacitatea continuă, ceea ce presupune şi o bună apărare a organismului împotriva infecţiilor”, a declarat Prof. Dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie.

Campania de informare PACIENŢII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE ŞI COVID – 19 se desfăşoară în perioada octombrie 2020, fiind susţinută de companiile AbbVie România, Ewopharma şi Sandoz România.

 

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata