Care este greșeala imensă care îți strică tot somnul?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle 304 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Se spune că anumite alimente influențează modul în care dormim. Însă sunt mai mulți factori care pot tulbura somnul şi anumite alimente influențează calitatea somnului.

În acest sens, dietele sărace în fibre și bogate în grăsimi saturate au fost asociate cu un somn perturbat, iar dacă vă treziți de mai multe ori pe parcursul nopții, s-ar putea ca dieta să conțină prea mult zahăr, potrivit T3.com.

Schimbarea dietei va ajuta să intrați în somnul REM

În opinia sa, medicul nutriționist Ryan Davidson consideră că, adesea, cei care au probleme cu somnul mănâncă înainte de culcare anumite alimente care le dau peste cap metabolismul și le perturbă somnul.

Astfel, „Dacă întâmpinați frecvent dificultăți în a adormi sau nu vă simțiți fresh când vă treziți, alimentele și băuturile pe care le consumați ar putea fi problema. Schimbarea dietei vă va ajuta să intrați în somnul REM, considerat somn reparator. Cei care intră în mod regulat în aceste cicluri de somn se trezesc energici, gata să înceapă o nouă zi”, susține Davidson.

Care sunt alimentele pe care ar trebui să evitați înainte de culcare.

1. Alimentele picante

În recomandările lui Ryan, unele dintre cele mai proaste alimente, care nu ar trebui mâncate înainte de culcare, sunt cele picante. Dacă sunteți un mare fan al ardeiului iute sau al sosurilor foarte picante este indicat să le mâncați mai devreme, în timpul zilei. Alimentele picante pot provoca arsuri la stomac și pot crește temperatura generală a corpului.

Practic, „Mâncărurile picante determină creșterea temperaturii, adică opusul a ceea ce ar trebui să se întâmple noaptea. Temperatura corpului scade în mod natural, în fiecare noapte, în timp ce dormim, iar această scădere a temperaturii este ceea ce te ajută să adormi. Mâncate înainte de culcare, aceste alimente se ciocnesc cu ceasul intern al corpului, perturbând ciclul de somn și împiedicându-vă să intrați în somnul REM”, spune Ryan.

2. Prăjelile

Și alimentele prăjite trebuie evitate, deoarece pot provoca indigestie și astfel pot perturba somnul. Ryan spune că, de asemenea, „carnea bogată în proteine și carnea roșie pot cauza probleme de somn, deoarece organismul se chinuiește să le digere. Metabolismul se accelerează atunci când mănânci aceste alimente și, prin urmare, și temperatura internă”, explică ea.

3. Dulciurile

Dacă ai sărit peste cină și alegi o gustare dulce, pregătește-te să stai cu ochii în tavan toată noaptea. O felie de pâine prăjită cu dulceață sau o farfurie de biscuiți lângă o cană de ceai pot fi o gustare rapidă, dar zahărul din ele va crește glicemia.

În explicaţiile sale, „Cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, vă puteți aștepta să faceți ture la toaletă, pe tot parcursul nopții. Rinichii vor supracompensa glicemia crescută, ceea ce înseamnă că va trebui să vă ridicați din pat mai des pentru a urina în timpul nopții, tulburându-vă somnul”, spune Ryan.

De asemenea, un studiu al Societății Europene de Endocrinologie spune că oamenii ar trebui să se gândească de două ori atunci când vor să mănânce alimente sărate înainte de somn.

În precizările experților, mâncarea sărată îi face pe oameni să se trezească des în timpul nopții, somnul fiind grav afectat pentru două – trei ore de la consum. Participanții la studiu au precizat că somnul pe care l-au avut după cele două – trei ore a fost unul superficial. Ba chiar unii au susținut că au avut coșmaruri.

Sursa – www.capital.ro