Faptul că medicamentele au un gust rău acesta nu se pot schimba. De la siropurile amare din copilărie până la gustul metalic al pastilelor, aproape toate medicamentele au ceva în comun: sunt greu de înghițit.
Dar de ce tratamentele menite să ne vindece au un gust atât de neplăcut și de ce, în ciuda progreselor tehnologice, nu s-a găsit încă o soluție?
La această întrebare, Orazio Taglialatela Scafati răspunde, „Gustul amar al medicamentelor nu este o greșeală, ci o consecință a modului în care natura și știința funcționează împreună”, biolog farmaceutic la Universitatea Federico II din Napoli.
Medicamentele și originea lor amară în natură
Cele mai multe tratamente moderne provin, direct sau indirect, din compuși naturali extrași din plante sau organisme marine. Acestea și-au dezvoltat, de-a lungul timpului, mecanisme de apărare chimică împotriva prădătorilor.
În explicaţiile sale, „Plantele nu pot fugi. Singura lor armă este producerea de substanțe chimice toxice. Acestea sunt compușii care dau gustul amar și, în anumite doze, pot fi periculoși pentru oameni și animale”, explică Scafati.
Practic, de la alcaloizii halucinogeni din belladonna la taxanii toxici din boabele de tisa, acești compuși stau la baza a mii de medicamente moderne. Ironia este că exact substanțele care provoacă gustul amar sunt cele care vindecă, odată ce sunt dozate și prelucrate corect.
Cum transformă știința toxicul în medicament?
De-a lungul mileniilor, oamenii au învățat să folosească în avantajul lor aceste substanțe naturale, extrăgând sau imitând structurile lor chimice.
În opinia sa, r„Un medicament trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să fie ușor de administrat, bine absorbit, eficient și stabil. Uneori, pentru a obține toate acestea, este necesară modificarea structurii chimice originale”, explică Scafati.
Astfel, gustul amar persistă nu din neglijență, ci pentru că multe dintre moleculele active care funcționează cel mai bine au în mod natural proprietăți gustative neplăcute.
De ce nu pot fi mascate complet aromele neplăcute
În medicamentele destinate pacienților, ingredientul activ este combinat cu substanțe biologic inactive, numite excipienți, care reglează absorbția și stabilitatea.
În explicaţiile sale, „În teorie, putem adăuga îndulcitori sau arome pentru a masca gustul, dar în practică, lucrurile sunt mult mai complicate”, spune Bahijja Raimi-Abraham, farmacist și cercetător la King’s College London.
Iar, palatabilitatea unui medicament — felul în care este perceput de pacient — nu depinde doar de gust, ci și de miros, textură, senzația în gură sau gustul care rămâne după înghițire.
Astfel, „Oamenii se concentrează pe gust, dar ceea ce contează cu adevărat este experiența completă a administrării. De aceea e atât de dificil de îmbunătățit gustul fără să afectezi eficiența medicamentului”, explică cercetătoarea.
Copiii și vârstnicii sunt cei mai afectați de gustul amar
Pentru copii și vârstnici, gustul neplăcut poate deveni o problemă reală. Dacă un medicament nu este suficient de plăcut la administrare, există riscul ca pacienții să refuze tratamentul sau să nu îl finalizeze, spune Live Science.
În viziunea sa, „În cazul copiilor, refuzul unui medicament amar poate duce la agravarea bolii sau la întreruperea terapiei. În cazul antibioticelor, acest comportament contribuie și la apariția rezistenței bacteriene”, explică Raimi-Abraham.
De aceea, companiile farmaceutice investesc masiv în cercetări care vizează echilibrul perfect între eficiență și gust, o misiune care s-a dovedit „atât știință, cât și artă”.
De ce este aproape imposibil să facem medicamente gustoase
Procesul de a masca gustul amar este complicat și costisitor. În plus, corpul uman are receptori gustativi nu doar pe limbă, ci și în esofag și stomac, ceea ce înseamnă că un medicament poate părea suportabil la gust, dar lăsa un aftertaste neplăcut după înghițire.
În cadrul gustului unui medicament, „Există multe strategii — de la arome sintetice și acoperiri speciale până la modificarea chimică a moleculei. Însă nicio formulă nu funcționează pentru toți pacienții, pentru că percepția gustului diferă de la o persoană la alta”, explică Raimi-Abraham.
Industria farmaceutică lucrează constant pentru a crea medicamente mai ușor de administrat, dar fără a compromite eficiența.
Totuși, gustul amar rămâne un „rău necesar” al vindecării.
Aşadar, „Motivul pentru care unele medicamente au încă un gust amar este simplu: formularea perfectă trebuie să păstreze eficiența, iar asta e o combinație de știință și artă”, conchide Raimi-Abraham.
