Evenimentul Noaptea Filosofiei este o propunere a Institutului Francez din Timişoara

79

Institutul Francez din Timişoara organizează pe 25 iunie, o noapte de reflecţie după această perioadă dezechilibrantă prin care am trecut cu toţii. Noaptea Filosofiei este un eveniment de amploare internaţională, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York care ajunge astfel pentru prima oară şi în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023.

Această iniţiativă îi aparţine noii directoare a Institutului Francez din Timişoara, Tilla Rudel, care a organizat anterior cinci ediţii ale evenimentului la Tel Aviv.

„Scopul este de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea.” De aceea, întregul eveniment este gândit ca un parcurs nocturn, filosofic şi festiv, care porneşte de la Institutul Francez spre alte trei locaţii din oraş: Faber, La Două Bufniţe şi Facultatea de Arte, unde, cu participarea extraordinară a unor filosofi şi intelectuali din România, Franţa, Belgia şi Germania, se vor desfăşura dezbateri, conferinţe, proiecţii, spectacole şi performance-uri.

Printre cei peste 30 de invitaţi selectaţi de curatorii evenimentului – Joseph Cohen, Raphael Zagury-Orly şi Cornel-Florin Moraru – se numără: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisele Sapiro, Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Horisch, Susan Neiman, Jochen Horisch, Susan Neiman, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Doru Căstăian, Florin Lobonţ, Claudiu Mesaroş, Oana Camelia Şerban, Ruxandra Demetrescu.

„Această primă Noapte a Filosofiei la Timişoara marchează o veritabilă dorinţă de a gândi complexitatea actualităţii noastre la timpul prezent şi puşi în faţa unor crize. Iar acest lucru nu se întâmplă doar din dorinţa de a filosofa, ci pur şi simplu pentru a propune piste de reflecţie diferite, traiectorii neaşteptate ale gândirii pentru epoca şi viitorul nostru. Astfel, împreună cu invitaţii noştri, numeroşi filosofi, oameni de ştiinţă, artişti, teoreticieni, politologi sau sociologi de notorietate internaţională, vom aborda teme arzătoare care nu au nevoie decât să fie privite dintr-o altă perspectivă, cu alte metode teoretice şi practice” declară Joseph Cohen şi Raphael Zagury-Orly.

„Prin prelegerile şi dezbaterile ce vor avea loc, ne-am propus să punem în lumină atât rolul practic al filosofiei în viaţa fiecăruia dintre noi, cât şi modul în care, prin ea, putem construi o societate mai echilibrată şi să pregătim un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregătiţi: un viitor în care inteligenţa artificială se împleteşte cu inteligenţa naturală şi noile tehnologii vor schimba radical modul în care trăim şi ne raportăm la viaţă.” completează Cornel-Florin Moraru.

În cadrul evanimentului, tematicile abordate sunt diverse, mergând de la artă la ecologie, de la etică la politică şi religie, atingând problemele acute ale societăţii de azi, precum: raportului cu mediul nostru natural şi societal; etica inteligenţei artificiale; consimţământ, etică şi sex; libertatea de exprimare în epoca „fake news-urilor”, a conspiraţionismului şi a populismul; rolul artei în societăţile noastre; filosofia modei; statutul religiei în diferitele organizaţii politice; relaţia cu istoria noastră comună, cu trecutul nostru european şi cu viitorul nostru în lume.

În plus, pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor şi adolescenţilor.

Totodată, o serie de evenimente speciale completează programul Nopţii Filosofiei la Timişoara: o conferinţă performativă despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciaţi DJ din România, un spectacol de dans, o proiecţie de film inedită şi multe altele pe care Institutului Francez din Timişoara le va anunţa în curând pe site şi pe pagina de Facebook.

Astfel, Raphael Zagury-Orly este un filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris, Director de Programe la College International de Philosophie (Paris) şi cercetător asociat la Centrul de cercetare despre arte şi limbaj (Paris).

Joseph Cohen este un filosof francez, profesor la University College Dublin (Irlanda) Ca profesor, a fost invitat în numeroase universităţi şi centre de cercetare europene din Germania, Italia sau Franţa.

Cornel-Florin Moraru este doctor în filosofie, lector la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei şi etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”. Acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc: „Izvoare de filosofie”, difuzată de Radio România Cultural.

Parteneri culturali: Timişoara 2023, Primăria Timişoara, La Două Bufniţe, Facultatea de Arte şi Design, Faber.community, Centrul Cultural German din Timişoara.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata