În România există 18 milioane de carduri, prin intermediul cărora se tranzacţionează 70 de miliarde de euro

Cătălin Creţu, director general al Visa pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, a declarat că în România există 18 milioane de carduri, adică cel puţin un card pentru fiecare persoană activă, iar prin intermediul lor se tranzacţionează 70 de miliarde de euro, a precizat acesta într-o conferinţă de specialitate.

„În România, industria noastră, a plăţii cu cardul, are deja o penetrare foarte bună. Există peste 18 milioane de carduri în România. Raportând la populaţia activă, la cei peste 19 milioane de locuitori, lăsând la o parte copiii, care sunt vreo patru milioane, există cel puţin un card la un locuitor activ”, a spus Creţu.

Din acest punct de vedere, răspândirea lor nu este uniformă, iar în mediul rural oamenii nu fac astfel de plăţi.

„Mediul privat şi mediul public trebuie să-şi dea mâna şi să intre şi în aceste zone”, a subliniat reprezentantul Visa.

În opinia acestuia, în momentul de faţă, 70 de miliarde de euro se tranzacţionează pe cardurile în România, anual, sumă care este în creştere.

„Iar aceste 70 de miliarde cresc foarte mult, cu double-digit (cu două cifre – n.r.). Din aceste 70 de miliarde, o treime sunt plăţi, ca valoare, dar, ca număr, deja două treimi sunt plăţi. Oamenii folosesc din ce în ce mai mult cardul pentru a face plăţi, evident, în detrimentul numerarului. Ceea ce este foarte important pentru o economie care vrea să se modernizeze”, a precizat Creţu.

Aceasta mai ales în contexul în care România are aproape o treime din PIB în economia subterană.

„Nu ne permitem aşa ceva. Suntem cea mai mare cifră din UE, iar digitalizarea fluxului de bani ajută la erodarea economiei subterane, cu beneficii pentru stat, pentru că tranzacţiile pot fi monitorizate. Cetăţenii câştigă foarte mult”, a completat directorul Visa.

Aşadar, Cătălin Creţu a participat marţi la videoconferinţa „Transformarea digitală în administraţia publică”, organizată de Profit.ro – Visa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata