Lufthansa avertizează că acordul său de susţinere este în pericol

De Jurnalul Național Călătorii Externe 94 citiri
3 min citire
Dacă termenii acordului de salvare convenit cu Guvernul german nu vor fi aprobaţi de către un număr suficient de acţionari la adunarea programată să aibă loc la finele acestei luni, compania aeriană germană Lufthansa a avertizat, miercuri, că ar putea să ceară plasarea în insolvenţă, transmite Reuters.

Acest avertisment a venit după ce miliardarul Heinz Hermann Thiele, cel mai mare acţionar de la Lufthansa, a acordat un interviu cotidianului german FAZ, în care a criticat acordul de susţinere, în special cu privire la implicarea Guvernului german cu privire la operaţiunile companiei.

La Adunarea Generală extraordinară din 25 iunie,  Lufthansa a subliniat că se aşteaptă la un grad de participare mai mic de 50%, la care va fi supus votului pachetul de susţinere convenit cu Guvernul german, ceea ce înseamnă că două treimi dintre cei prezenţi la AGA vor trebui să voteze în favoarea acordului pentru ca acesta să fie aprobat.

„Având în vedere ultimele declaraţii publice făcute de către cel mai mare acţionar al companiei, Heinz Hermann Thiele, Consiliul de Administraţie consideră că există posibilitatea ca pachetul de stabilizare să nu strângă majoritatea de două treimi din voturile necesare pentru aprobarea sa. Aceasta ar însemna că Deutsche Lufthansa AG ar putea să fie nevoită să solicite plasarea sub protecţia legii insolvenţei”, a informat compania aeriană germană.

De la debutul crizei coronavirusului, cea mai mare operaţiune de salvare a unei companii demarată de Guvernul german prevede că Executivul de la Berlin va prelua o participaţie de 20% în Lufthansa, în schimbul sumei de 300 milioane de euro.

De asemenea, Guvernul german va injecta în companie 5,7 miliarde de euro, iar Banca de dezvoltare KfW şi alte bănci vor acorda companiei un împrumut de trei miliarde de euro, pe trei ani. Va fi pentru prima dată de la privatizarea completă a Lufthansa, în 1997, când statul german va redeveni acţionar la compania aeriană.

Autorităţile de la Berlin au ajuns la un acord cu Comisia Europeană (CE) în privinţa pachetului de salvare a companiei aeriene Lufthansa.

Compromisul, la care au ajuns negociatorii Berlinului şi Comisiei Europene, prevede că Lufthansa va ceda concurenţilor până la 24 de sloturi orare de decolare şi aterizare utilizate de opt avioane staţionate la aeroporturile din Frankfurt şi München.

Lufthansa a precizat că aceste sloturi vor putea fi preluate de către un concurent european care nu a beneficiat de ajutoare de stat, din cauza pandemiei de coronavirus.