Mărţişorul – cea mai cunoscută emblemă a începutului de primăvară

120

Ne apropiem cu paşi repezi, de una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, perioadă cu o semnificaţie afectivă aparte, luna martie, MĂRŢIŞOUL.

Este cea mai cunoscută emblemă a primăverii şi reprezintă un vechi obicei practicat atât în România cât şi în alte zone sud-est europene.

În România, mărţişotul reprezintă un element de patrimoniu cultural imaterial care a fost înscris, începând cu anul 2017, pe lista patrimoniului UNESCO.

De- a lungul timpului, în credinţa populară, Mărţisorul are un rol magic, protector dar şi unul festiv ce marchează o dată importantă din calendarul popular.

„Cap de primăvară”. De aici şi numeroasele legende ţesute în juru-i, precum cea provenită din Moldova, care vorbeşte despre existenţa unei încăpăţânate vrăjitoare a iernii ce nu voia să lase primăvara să-şi intre în drepturi sau cele referitoare la Baba Dochia, care torcea firul mărţişorului urcând cu oile la munte.

În acest context al Mărţişorului, toti artiştii dar cei din Ansamblului folcloric ŢARA VRANCEI, invită şi în acest an 2021, spectatorii să se alăture demersului de păstrare şi promovare a uneia dintre cele mai frumoase şi îndrăgite tradiţii, POVESTEA MĂRŢIŞORULUI.

Sub acest generic, Ansamblul folcloric ŢARA VRANCEI, vă aduce în dar cele mai frumoase mărţişoare artistice prin intermediul evenimentelor culturale ce se vor derula în perioada 1-8 martie 2021 la Sala Balada din Focşani.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner