Muzicieni români, în concert la Academia Regală de Arte Frumoase din Madrid

146

În data de 9 aprilie va avea loc un concert special, interpretat de Romanian Chamber Orchestra Quartet, de la ora 12.00, în sala Salon de actos a Academiei Regale de Arte Frumoase din Madrid, în prezenţa oficialilor ţării gazdă, membrilor corpului diplomatic acreditaţi în capitala Spaniei, a membrilor comunităţii româneşti şi a publicului iubitor al muzicii clasice. Concertul va fi înregistrat şi retransmis pe canalul YouTube şi pagina de Facebook ale ICR Madrid, de la ora 19.00, ora Spaniei (ora 20.00, ora României).

În contextul politico-cultural, acest eveniment se desfăşoară cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Spania şi este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, cu sprijinul Academiei Regale de Arte frumoase San Fernando din Madrid.

Concertul este un omagiu adus muzicii române şi spaniole şi tuturor celor care au contribuit la fundamentarea relaţiilor româno-spaniole în cei 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între cele două ţări două ţări aflate la extremităţile continentului european, dar unite încă din Antichitate prin originea latină comună.

Din punct de vedere muzical, Romanian Chamber Orchestra Quartet, compus din patru membri ai Orchestrei Simfonice a Teatrului Regal din Madrid, Margarita Sikoeva (vioară), Laurenţiu Lucian Grigorescu (vioară), Ana MarĂ­a Alonso (violă) şi Dragoş Alexandru Bălan (violoncel), va interpreta suite din repertoriul românesc, precum şi lucrări ale compozitorilor spanioli Juan Crisostomo de Arriaga şi Joaquin Turina. Doi dintre muzicieni, violoncelistul Dragoş Alexandru Bălan şi violonistul Laurenţiu Lucian Grigorescu, fac parte din Romanian Chamber Orchestra (RCO), care reprezintă, prin valoarea componenţilor săi şi contribuţia adusă patrimoniului naţional, un punct de reper pentru cultura românească.

În contextul instrumentelor cu coardă şi în viziunea reputatului violonist Alexandru Tomescu şi a violistului Cristian Andriş, directorii artistici ai Romanian Chamber Orchestra, proiectul constă în crearea unei orchestre formată numai din aceste instrumente cu 22 de muzicieni. Unul din scopurile ansamblului este acela de a promova muzica clasică, compusă pentru această formulă orchestrală, interpretată la un nivel excelent comparabil cu cele mai bune orchestre de cameră din lume.

„Suntem încântaţi, eu şi colegii mei, să facem parte din acest frumos eveniment ce marchează 140 de ani de relatii diplomatice dintre România – patrie mama pentru noi – şi Spania – patria adoptivă. Credem că prin repertoriul ales vom cuprinde atât folclorul celor două ţări, cât şi muzica clasică şi sperăm să vă bucuraţi alături de noi! La mulţi ani, Spania! La mulţi ani, România!”, a declarat Dragoş Alexandru Bălan pentru ICR Madrid.

„Participarea la acest eveniment special, care celebrează o colaborare bilaterală glorioasă, cu o istorie remarcabilă, ne aduce o mare onoare. Avem convingerea că muzicienii extraordinari ai Romanian Chamber Orchestra vor completa, cu o armonie desăvârşită a sunetelor, această întâlnire grandioasă. La mulţi ani fantastici, împreună, celor două ţări!”, a adăugat Ovidiu Andriş, manager al Romanian Chamber Orchestra.

Concertul „Rezonanţe hispano-române” se desfăşoară în cadrul programului „România în muzică”, iniţiat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în 2020, în parteneriat cu Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando, una dintre cele mai reprezentative instituţii culturale spaniole.

Pentru cei interesaţi, intrarea este liberă, accesul în sala de concerte este permis în limita locurilor disponibile. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata