OMS propune o strategie împotriva cancerului de col uterin pentru a reduce numărul de cazuri şi decese

Foto: arasnet.ro
0 50

Boala de cancer de col uterin, prin vaccinarea a nouă din 10 fete cu vârsta sub 15 ani, depistarea la timp şi tratamentele mai eficiente împotriva acestuia ar putea reduce infecţiile cu 40% şi ar putea salva 5 milioane de vieţi până în anul 2050, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global, este o boală care poate fi prevenită, acesta afectează cel puţin 570.000 de femei în fiecare an, provocând decesul a 311.000 dintre acestea, a precizat agenţia ONU din domeniul sanitar.

Din punct de vedere medical, aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt asociate infecţiei cu tipuri de virusuri Papiloma uman (HPV) transmise prin contact sexual. Ratele de infectare sunt de două ori mai ridicate în ţările în curs de dezvoltare, iar ratele de mortalitate de trei ori mai mari în comparaţie cu statele cu venituri mari.

”Dacă nu facem nimic cu această boală, numărul de cazuri va spori, iar numărul de decese va creşte de asemenea cu 21% până în 2030”, a precizat cu prilejul unei conferinţe de presă Princess Nothemba Simelela din Africa de Sud, directoare generală adjunctă în cadrul OMS.

În acest sens, miniştrii sănătăţii din cele 194 de state membre ale OMS au susţinut săptămâna trecută o strategie care vizează eradicarea cancerului de col uterin, a cărei lansare este prevăzută pentru marţi.

”Vrem ca statele să ţintească spre o vaccinare în proporţie de 90% a fetelor cu vârsta sub 15 ani, ca 70% dintre femeile eligibile să fie identificate şi tratate, iar 90% dintre cele cu forme invazive de cancer, tratate”, a spus Simelela.

În această perioadă, unele laboratoare şi instrumente apărute în timpul pandemiei de COVID-19 vor fi utile în depistarea cancerului de col uterin, iar noi teste ar trebui să grăbească rezultatele şi tratamentul, a adăugat aceasta.

În prezent, ”Cu ajutorul acestei tehnologii, poţi obţine un diagnostic în 20 de minute, iar femeia poate fi tratată imediat la faţa locului, fiind posibil ca după o singură vizită să poată fi imediat vindecată de această leziune precanceroasă”, a adăugat Simelela.

Deseori însă, există un stigmat în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, a atras atenţia aceasta.

”Felul în care se manifestă, începe cu o secreţie anormală…începi să putrezeşti din interior. Este o formă dureroasă de cancer, iar femeile nu vor să vorbească despre asta”, a explicat ea.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata