UE a stabilit un set de documente specifice care pot constitui dovada transportului intracomunitar

Foto: ro. deloittedigital.ro
0

Pentru ca furnizorul  să demonstreze că bunurile au fost livrate intracomunitar, UE a stabilit un set de documente specifice care pot constitui dovada transportului intracomunitar, pentru livrările de bunuri între statele membre UE care sunt scutite de TVA, relevă Deloitte România.

“Regulile care guvernează aplicarea scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri au suferit importante modificări de la începutul anului 2020, cu scopul de a uniformiza cerinţele de documentare la nivel european, dar şi de a combate evaziunea fiscală, în condiţiile în care deficitul de colectare a taxei se menţine ridicat, relevă Deloitte România. În 2017, deficitul de TVA colectată era estimat la 11% în Uniunea Europeană (UE), în scădere faţă de anul anterior, iar România a înregistrat cel mai mare deficit de colectare a TVA din UE, de 35,5%”, potrivit unui material de opinie realizat de Ana Săbiescu, Senior Manager, Taxe Indirecte, Deloitte România.

În acest context livrările de bunuri între statele membre UE, in prezent, sunt scutite de TVA, Dar, pentru a aplica această scutire, furnizorul trebuie să demonstreze că bunurile au fost livrate intracomunitar.

“Şi, întrucât dovada transportului între state membre este una dintre condiţiile substanţiale pentru acordarea scutirii de TVA, UE a stabilit un set de documente specifice care pot constitui dovada transportului intracomunitar”, se menţionează în material.

În cadrul UE, pentru aceste scutiri, documentaţia necesară diferă,iar o condiţie impotrantă este aceea dacă părţile implicate în tranzacţii (vânzătorul, transportatorul, cumpărătorul) sunt afiliate sau nu.
În acest scop, legislaţia naţională, în speţă instrucţiunile de aplicare a scutirii de TVA implementate prin Ordinul 103/2016 şi modificate recent prin Ordinul 2148/2020, menţionează că noţiunea de “părţi independente” în sensul art. 45 a din Regulamentul UE 282/2011 pentru aplicarea scutirii de TVA se interpretează ca fiind acele părţi ce nu sunt considerate afiliate potrivit prevederilor art. 7, pct. 26 din Codul Fiscal, se menţionaeză în analiză.

Aşadar, dacă părţile implicate în tranzacţie sunt independente, dovada transportului intracomunitar trebuie realizată pe baza normelor europene prin intermediul a două documente non-contradictorii din lista stabilită la nivel european. În plus, dacă transportul este organizat de către cumpărător, va fi necesară şi o declaraţie pe proprie răspundere din partea acestuia ce atestă sosirea bunurilor în statul membru de destinaţie. În cazul în care părţile implicate în tranzacţii sunt afiliate, spre exemplu când transportatorul bunurilor este afiliat cu vânzătorul ori cu cumpărătorul, dovada transportului intracomunitar se realizează pe baza normelor naţionale.

În materialul dat se precizează că o analiză a relaţiilor de afiliere dintre părţile implicate în tranzacţii intracomunitare cu bunuri devine necesară pentru a determina rigorile de documentare pentru aplicarea scutirii de TVA (norma europeană aplicabilă părţilor independente fiind mai strictă decât cea naţională aplicabilă afiliaţilor).

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close