Ce trebuie sa citesti pe eticheta alimentelor?

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans nesaturati din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeana. Acizii trans sunt printre cele mai nocive grasimi din alimente, insa nu sunt singurele care ne pot afecta sanatatea.

-Termenul de valabilitate reprezinta limita de timp, stabilita de catre producator, in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina caracteristicile calitative prescrise, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si consum. Trebuie sa stiti ca, dupa aceasta data, producatorul nu mai garanteaza sanatatea consumatorului, asa ca aveti grija atunci cand decideti sa cumparati, la reduceri, produse care ies din valabilitate.

-Valoarea energetica de pe etichetele produselor reprezinta numarul de calorii pe care il are produsul respectiv. Aceasta valoare este exprimata in doua unitati de masura: kilojouli (kj) si kilocalorii (kcal). Nu va lasati pacaliti de numarul mic de calorii, deoarece, de obicei, el este calculat doar pentru 100 de grame sau 100 de mililitri din produsul respectiv. De exemplu, o sticla de Coca-Cola de 2 litri are 840 de calorii (aproape jumatate din doza zilnica recomandata), un cheesburger are in jur de 600 de calorii, o pizza medie are aproximativ 900 de calorii, in timp ce un baton de ciocolata are peste 500 de calorii.

-Tot in informatiile nutritionale gasim si cantitatea de grasimi, exprimata tot pentru 100 de grame de produs, dar si tipurile de grasimi care o compun.

Grasimile saturate sau acizii grasi saturati sunt grasimile care determina cresterea colesterolului rau. Pentru o alimentatie echilibrata, cantitatea maxima de grasimi saturate consumata intr-o zi nu trebuie sa fie de peste 20 de grame.

Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate sunt “grasimile bune”,care scad colesterolul rau. Daca nu sunteti la o dieta care limiteaza numarul de calorii, cantitatea de grasimi de acest tip poate ajunge pana la 50 de grame pe zi.

Omega 3 si Omega 6 reprezinta grasimile esentiale care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Se recomanda un consum de 2 grame de Omega 3 si 10 grame de Omega 6 in fiecare zi.

-Cantitatea de sare dintr-un produs este o alta informatie pe care trebuie sa o luati in seama deoarece un consum crescut de sare duce la hipertensiune arteriala, factor de risc in bolile cardiovasculare. Pentru o alimentatie echilibrata este bine sa optam pentru alimentele cu un continut cat mai mic de sare, pana la maximum 5 grame pe zi.

-Aceasta valoare este mentionata in tabelul nutritional ca “zaharuri” si contine inclusiv zaharul provenit din fructoza. Este de preferat sa nu consumam mai mult de 100 de grame de zaharuri pe zi, iar cea mai mare cantitate sa provina din fructe, nu din alimentele procesate.

-Riscul alterarii alimentelor creste foarte mult atunci cand ele nu sunt pastrate si depozitate corespunzator informatiilor de pe eticheta, in special pe perioada verii. Asadar, cititi cu atentie temperatura la care trebuie pastrate alimentele sau cum trebuie ambalate pentru a-si pastra cat mai bine calitatile nutritionale.

sursa wallstreet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata