Ce trebuie să ştim despre așa numitele băuturi răcoritoare dietetice?

De Jurnalul Național Lifestyle Sănătate Utile 228 citiri
2 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, așa numitele băuturi răcoritoare dietetice, cu „ZERO ZAHĂR” sunt „mai sănătoase” decât cele cu zahăr. Așa tindem să credem, pe baza reclamelor agresive.

Cu toate acestea, pe lângă faptul că sunt legate de rate mai mari de dependență de substanțe decât chiar dependența de cocaină, unii oameni de știință avertizează asupra problemelor de sănătate pe care băuturile  carbogazoase dietetice le pot provoca sănătății și chiar longevității, arată un raport publicat de USA Today.

Băuturile dietetice, asociate cu probleme cardiovasculare

În cadrul raportului, se are în vedere un studiu din 2012 care a urmărit peste 2.500 de participanți timp de un deceniu. Persoanele care au consumat băuturi carbogazoase dietetice au avut cu 43% mai multe șanse de a suferi un infarct sau alte boli cardiovasculare decât participanții care au băut Cola obișnuită.

Totodată, raportul sugerează că ar putea avea legatură și cu tensiunea arterială crescută, posibil datorită conținutului de sodiu.

Dăunătoare pentru sănătatea creierului

Un studiu din 2017 a constatat că șansa de demență poate crește de trei ori în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani care consumă o băutură carbogazoasă dietetică în fiecare zi.

Ar putea afecta sănătatea oaselor

Deoarece băuturile dietetice conțin fosfor, pot reduce capacitatea organismului de a absorbi calciu și pot duce la oase mai fragile. Un studiu a constatat că femeile care au băut trei sau mai multe astfel de băuturi zilnic aveau o densitate minerală osoasă mai mică în șolduri.

Nocive pentru sistemul digestiv

Din datele aceluiaşi studiu menționat în raport s-a constatat că șoarecii cărora le-au fost date băuturi carbogazoase dietetice au suferit o perturbare a echilibrului microbiomului intestinal. Un alt studiu a constatat că Aspartamul utilizat în multe băuturi dietetice provoacă disfuncții care pot duce la boli ale ficatului gras.