De ce școlile profesionale nu au succes?

0

Una din problemele mari din România este lipsa forței de muncă. În multe domenii, patronii se plâng că nu găsesc muncitori calificați. O soluție a acestei crize ar putea veni din sistemul de educație, dacă oficialii ministerului ar reconsidera rolul și importanța școlilor de meserii.

Mecanic auto, sudor, tinichigiu, croitor, bucătar sau cosmetician. Doar câteva dintre meseriile care, în ultimii ani, sunt din ce în ce mai căutate pe piaţa muncii.
O problemă care a început în 2009-2010, când locurile din şcolile de arte şi meserii au fost desfiinţate. Ministrul Educaţiei era şi atunci Ecaterina Andronescu. Aşa am ajuns ca în 2011 să avem înscrişi în învăţământul profesional doar 10 mii de elevi.

Din datele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă rezultă că din cele 28 de mii de locuri de muncă disponibile la nivel naţional, 16 mii sunt pentru absolvenţii de liceu şi şcoli profesionale.
Marian Staş – expert în educaţie: Atunci când spun că meseria e brăţară de aur are mai puţină relevanţă dacă mă refer la zidărie, sudură sau inteligenţă artificială. A practica o meserie este cât de poate de onorabil.
Albert Zimnealoi – maistru mecanică auto: Profesională te ajută şi te dezvoltă să faci ceva de care avem nevoie. Mecanici, pe şantier, constructori, fel de fel de meserii pe care nu prea se mai pune amprenta.

Constantin Negru – maistru instructor: „Ca şi în celelalte meserii îţi trebuie o învăţare prealabilă. Asta încercăm noi să facem la şcaolă, să-i învăţăm să facă tot ceea ce clientul va cere mai târziu. Mulţi dintre ei poate ajung şefi de sală, de restaurant. Pentru asta trebuie foarte multă pregătire şi multă dragoste ca să faci totul cu plăcere. Toţi patronii de mari restaurante încearcă să facă o selecţie cât mai riguroasă. Noi încercăm să le dăm tot ce trebuie. Şi cunoştinţe teoretice, şi cunoştinţe practice”.

Iulia Ivan – elevă: „Primul an am fost bucătar şi nu prea… Şi anul acesta am zis că vreau să încerc şi partea aceasta. Prima dată a fost groaznic. Nu ştiam nimic. Mă panicasem, eram emoţionată. Mi se pare o meserie foarte grea, dar dacă îţi place ceea ce faci o faci cu drag”.

România a ajuns să aibă 5.000 de absolvenţi de şcoli profesionale pe an, de 20 de ori mai puţini decât în 1990, dar şi-a crescut de peste patru ori numărul absolvenților de facultate, până la 111.000 pe an.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close