Grupul OMV Petrom a afişat pierderi de 41 milioane de lei în trimestrul al treilea

De Jurnalul Național Auto Companii 137 citiri
3 min citire
De la un profit de 785 milioane de lei în anul trecut, grupul OMV Petrom a afişat o pierdere de 41 milioane de lei în al treilea trimestru al anului, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.

În perioada de referinţă veniturile din vânzări au scăzut cu 26%, până la 5,053 miliarde de lei.

„Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 26% comparativ cu T3/19, influenţată negativ de preţuri de piaţă mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi)”, potrivit oficialilor Petrom.

Astfel, în primele nouă luni din anul acesta, profitul net al companiei a fost de 826 de milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut, rezultatele fiind afectate de criza Covid-19.

„Izbucnirea globală a pandemiei Covid-19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. Deşi preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare volatile. Creşterile recente ale cazurilor Covid-19 din întreagă lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor”, spun reprezentanţii companiei.

În acest context al consecinţelor pandemiei Covid-19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment.

În acest sens, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului.

„OMV Petrom răspunde situaţiei cu măsuri specifice în vederea menţinerii stabilităţii economice a Grupului şi asigurării furnizării de energie. Sănătatea şi bunăstarea fiecărui angajat este prioritatea numărul unu. În acelaşi timp, OMV Petrom implementează măsuri specifice de protejare a sănătăţii financiare a Grupului, respectiv reducerea investiţiilor şi tăierea costurilor. Din perspectiva actuală, preconizăm că, pe baza măsurilor enumerate mai sus, capacitatea Grupului de a îşi continuă activitatea nu este afectată”, se mai arată în comunicat.

Pentru preţul ţiteiului din 2020, OMV Petrom preconizează  preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi 40 dolari pe baril, faţă de 64 de dolari anul trecut.

„Ca urmare a impactului Covid-19, cererea de produse petroliere şi electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2019, susţinută de industrii mari consumatoare de gaze naturale”, mai spun responsabilii companiei petroliere.